РЕГИОН

Област Пловдив е разположена в централната част на Южна България на площ от 5972,9 km2 и има население 675 586 души (по данни от НСИ за 2014г).

На север областта граничи с  област Ловеч, на изток – с област Стара Загора, на запад – с област Пазарджик, на югоизток – с областите Хасково и Кърджали, на юг – с област Смолян, а северозападната й граница е със Софийска област.

Етническото разнообразие в областта е голямо, защото на територията й живеят българи, турци, арменци, роми, евреи, каракачани и други. Именно поради тази причина Пловдив е известен като столица на толерантността.

На територията на област Пловдив са разположени 18 общини – община Асеновград, община Брезово, община Калояново,  община Карлово, община Кричим, община Куклен, община Лъки, община Перущица, община Първомай, община Раковски, община Садово, община Сопот, община Стамболийски, община Съединение, община Хисаря, община Марица, община Родопи и община Пловдив.

Приоритетни отрасли в област Пловдив са селско стопанство, хранително-вкусова промишленост, туризъм, шивашка и текстилна промишленост, дървопреработвателна и мебелна промишленост. Голям е растежът и на IT сектора, аутсорсинга, преработващата индустрия, бизнес услугите и комуникационните услуги. Това са секторите с най-значителен принос за създаване на заетост на висшисти и квалифициран персонал.

Пловдив и областта са сред най важните туристически дестинации, които прославят България по света със своето огромно културно-историческо наследство и богата археология. Пловдив е най-стария жив град в Европа и шестият най-стар град в света. Пловдив е избран да бъде Европейска столица на културата през 2019 година.

Пловдив e географски и логистичен център на Тракийски туристически район, който е надарен изобилно от природата с ресурси – планини, долини, котловини, скални образувания, пещери, езера, язовири, реки, минерални и карстови води, разнообразен растителен и животински свят, както и с уникален по своето значение антропогенен ресурс – тракийски и средновековни крепости, възрожденски селища, религиозни храмове, събори, архитектурно-етнографски и фолклорни резервати. Възможностите за комбиниране на културен с оздравителен, селски, спа и спортен туризъм в региона са много разнообразни.

Сред забележителните туристически обекти в област Пловдив са:

ТРАКИЙСКИ КУЛТОВ КОМПЛЕКС СТАРОСЕЛ

Гробницата, заедно с прилежащия към нея култов комплекс от антични тракийски гробници и храмове се намират в централната част на Община Хисаря, под южните склонове на Същинска Средна гора. Открит е през 2000 година от д-р Георги Китов заедно с целия култов комплекс от антични тракийски гробници и храмове. Археологическите находки в района на село Старосел свидетелстват за древни поселения отпреди 7-8 хилядолетия. През 5 век пр. н. е. тук е било разположено древно тракийско селище с могъщи племенни вождове и богата местна аристокрация. Селището е съществувало и по времето на Втората българска държава.

Тракийският култов комплекс в Старосел е сред стоте Национални туристически обекти. Тракийският култов комплекс в „Четиньова могила“, е най-големият открит досега тракийски царски комплекс с мавзолей. Гробницата хероон, наричана от Георги Китов „храм“, впечатлява с внушителната ограда (крепида) от каменни блокове, парадно стълбище с коридор и култова площадка. Входът е очертан от плочи с пластична и цветна украса. Вътрешното помещение е огромна (диам. 4,80 м) кръгла куполна камера с полуколони и цветни орнаменти. От северната страна на храма се намира вкопана скална вана за производство и съхранение на вино. Тя е с елипсовидна основа и плътна замазка. При разкопките вътре са намерени съдове за пиене на вино и цедилки. Във вътрешната камера на светилището в Старосел са се изпълнявали тайни орфически ритуали. Целта им е била усъвършенстване, извисяване на царя до антроподемон. На 30 м южно от куполната сграда, е открит празен гроб, а около него в три отделни ями – разчленено на три човешко тяло и богати дарове – златен пръстен, съдове, конска амуниция, въоръжение.

Могила „Хоризонт“ е единствената гробница-хероон в Тракия с колонада. И докато на други места колоните са една или две – тук броят им достига 10. Колоните са с капител в ранен дорийски стил. И в този хероон е бил погребан представител на тракийската аристокрация. Въпреки че гробницата е ограбена още в древността, намерените сребърни и златни предмети говорят красноречиво за ранга на погребания.

МИНЕРАЛНИТЕ ИЗВОРИ В ХИСАРЯ

Град Хисаря е разположен в малка котловина на около 45 км от Пловдив. Съчетанието на превъзходен климат, термоминерално находище с 22 минерални извора и културно-историческото наследство превръщат града и района в своеобразен притегателен център за лечение и туризъм. От дълбока древност до наши дни животът около минералните извори не е прекъсвал. Лечебните води са причина тук да си дадат среща различни народи и цивилизации, които са оставили ценни образци от своята материална и духовна култура.

Първите данни за Хисар датират от IV-III век преди новата ера. Голям разцвет достига селището при римляните, завладели града през I в. Според легендите тогава градът се наричал Аугуста – град на императорите. След опустошаването на града от готите, градът е възстановен от римския император Диоклециан (краят на III в. и началото на IV в., установил се тук заради безценните минерални води. На негово име градът е наречен Диоклецианопол. Безспорен е фактът, че най-внушителните образци от античната култура в Хисар са именно от този период. Запазена е част от крепостната стена, дълга 2315 м, с четири входа, като най-известна е южната порта, наречена “Камилите” – главна градска порта към Тримонциум (Пловдив), термите, амфитеатърът от IV в. с площ на арената 765 кв.м, късно-римски жилищни сгради , ранно-християнски базилики, некропол и гробници.

Днес Хисар със своите над 20 хотела и балнеосанаториуми с 3800 легла и над 8 200 пансионатни легла е един от най-големите СПА курорти в страната, в който ежегодно почиват и се лекуват хиляди туристи.

АСЕНОВАТА КРЕПОСТ

На 20 км южно от Пловдив и на 2.5 км от град Асеновград, отдясно на шосето за Бачковски манастир и Смолян, на стръмна скала се намира Асенова крепост.

Крепостта е построена по времето на византийския император Юстиниан Велики (527-565) през VI в. за защита на стария римски път, свързващ Тракия с Беломорието. Разположена е на четири тераси и заема площ от 15 дка. На места каменният зид достига височина 10-15 м, а при археологическите разкопки са разкрити основите на някои от сградите на цитаделата – феодален замък, кула, две водохранилища, войнишки помещения, войнишки параклис, построен върху старо тракийско светилище.

КРЪСТОВА ГОРА

Кръстова гора – свято място, дало душевно и телесно изцеление на много вярващи.

Самият Кръстов връх е висок 1545 м. За цялата местност Кръстова гора казват, че има особено енергийно излъчване, че тук се пресичат космически лъчи както на Рупите и Белинташ, който е огледален образ на Кръстов връх само на 7 км по права линия в източна посока. Още древните траки са имали тук светилище.

През 1936 г. в знак на благодарност Цар Борис III заповядал на Кръстов връх да бъде поставен голям кръст, тежък 33 кг, колкото били годините на Спасителя. През 1994 г. кръста е откраднат и след това намерен и възстановен.

През есента на 1995 г. е осветена новопостроената църква на Кръстова гора “Покров на Пресвета Богородица”.

БЕЛИНТАШ

Белинташ – древно тракийско светилище без аналог по нашите земи, на 50 км южно от Пловдив. По шосето за Асеновград – Кърджали в с. Червен вдясно се отклонява път, който продължава на юг  през селата Горнослав и Орешец. При разклона за село Мостово се продължава направо в посока с. Три могили, преминава се през селцето Врата, в землището на което се намира Белинташ – уникален скален връх с 1 225 м.н.в. Върху него е разположено светилището. В подножието на скалата има непресъхващ извор, а близо до него в скалите е намерена уникална сребърна оброчна плочка на тракийското божество Сабазий, бог на плодородието според древния култ на траките. На 4-5 км от светилището се намират туристически комплекс „Старите къщи“ и вилно селище Сабазий. В близост са още поредица от храмови постройки и олтари, най-значими от които се тези до с. Мулдава. Наличието им говори за изключително добре развита древна цивилизация – най-старата в Европа.

ЧЕРВЕНАТА ЦЪРКВА

„Червената“ църква е недействаща, ранносредновекевна, ранновизантийска базилика . Руините на „Червената черква“, наричана така от местното население, се намират на близо километър от гр. Перущица, в полите на Родопите, на приблизително 20 км. в посока юго – запад от областния център Пловдив. Повечето изследователи се обединяват около идеята, че „Червената църква“ е била изградена в края на V или началото на VI век при управлението на император Анастасий I.

Веднага след свикания Вселенски събор в Сирдика (на „Помирението“), 343 г.н.е., в цяла Тракия започнало строителство на култови сгради, сред които имало и такива, предназначени да съхраняват паметта на мъчениците, загинали за утвърждаване на християнството. Мястото е внимателно подбрано. “Червената църква” е построена в близост до старо езическо светилище, в непосредствена близост до важния византийски град Филипопол (дн. Пловдив). До най-важните пътища от Тракия за Бяло море, и от Константинопол за Западна Европа. Предполага се, че храмът е бил известен в миналото с изцелителните мощи на християнски мъченик, загинал за утвърждаване на вярата по тези земи. Храмът се е казвал „Света Богородица“, но е станал известен като „Червената църква“ заради типичните римски тухли и розов хоросан, от които е изграден. Басейнът (купел) е облицован с розов мрамор. Всички помещения били засводени. Размерите на църквата са доста големи – 32/26 метра. Съчетани с оригиналното пространство изграждане, те свидетелстват за една изключителна по замисъл и изпълнение архитектурна творба. Червената църква“ била богато украсена. Подът ѝ бил покрит с мозайка, а стените до известна височина облицовани с мраморни плочи, над които следвали стенописи. Специалистите смятат, че откритите два пласта стенописи са изработени между VI и XI век.

Днес са запазени само отделни стени и части от купола. Достигнала до наши дни като величествени руини, църквата е един от най-забележителните раннохристиянски паметници в Югоизточна Европа.

ДОЛИНАТА НА РОЗИТЕ

На около 60 км на север от Пловдив, между Средна гора и Стара планина е разположена Долината на розите – царството на българската маслодайна роза, от която се произвежда признатото с изключителните си качества розово масло – основна съставка в световната парфюмерийна и козметична индустрия.

ПЪТИЩА НА ВИНОТО

Винзавод Асеновград e прочут с производството на бели и червени вина. С особена популярност се ползва виното от българския сорт мавруд. Асеновградският мавруд е нарицателна марка за вино от този сорт. С високо качество са и вината от класическите сортове каберне, мерло, а така също и вината от по-малко известни и разпространени сортове.

Брестовица е утвърден център на винопроизводството в региона, намира се на 20 км южно от Пловдив. До селото се стига със собствен превоз по два маршрута – на запад по бул. „Пещерско шосе“ през село Кадиево и на юг по Коматевско шосе през село Коматево. Може да се използва и междуселищен автобус от автогара „Юг“. Тук работят ВИ „Тодоров“, ВИ „Брестовица“, винарска къща „Бонини“, ВИ „Вила Винифера“ и ВИ „Нов живот“. През цялата година тези изби се посещават от много туристи, любители на виното, за които има специални дегустационни зали и винарски таверни с вкусни специалитети. Организират се интересни фестивали на виното

Брестник  е разположен на около 10 км южно от Пловдив. Тук продължава традицията за домашно приготвяне на вино. Провеждат се фестивали на произведени в домашни условия вина.

Винарска изба „Вила Юстина“ е разположена в покрайнините на Родопската Яка в село Устина, на 26 км от Пловдив, регион с богата винена история. „Вила Юстина“ е основана в края на 2006 г. с идея за изграждане на малка бутикова винарска изба, за преработване  на 300 т. грозде от собствени масиви  и  отлежаване на качествените вина в дъбови бъчви. Мисията на „Вила Юстина” е да защити репутацията на Родопската Яка, произведжайки къси серии високо качествени бели и червени вина, в съчетание с винен туризъм, в район с богато културно-историческо наследство и прекрасна природа.

На територията на областта са разположени едни от най-добрите висши училища и колежи в страната:

 • ПУ „Паисий Хилендарски“
 • Технически университет – филиал Пловдив
 • Медицински университет
 • Аграрен университет
 • Университет по хранителни технологии
 • Академия за музикално и танцово изкуство
 • Европейско висше училище по икономика и мениджмънт
 • Висше училище по сигурност и икономика
 • Висше училище по агробизнес и развитие на регионите
 • Частен професионален колеж „Омега“
 • Медицински колеж
 • Технически колеж „Джон Атанасов“
 • Частен професионален колеж „Делта“

Пловдивска област има добре изградена и пътна инфраструктура, като сред най-големите транспортни съоръжения са надлезите „Родопи”, Асеновградско, Карловско шосе и Цариградско, и Коматевски транспортен възел. Предстои изграждането на пътен възел „Модър-Царевец“, който да осъществи връзка между Район Западен и Район Южен, на мост между Район Южен и Район Тракия. Предстои и модернизацията на пътя Пловдив – Асеновград – Смолян. Пловдив е свързан със столицата чрез автомагистрала „Тракия“, като разстоянието по нея до София е 120 км. В източна посока магистрала „Тракия“, която е част от Паневропейския транспортен коридор 8, достига до град Бургас (272 км.).

Пловдив се обслужва от четири пътнически гари – Централната гара, гара Филипово, гара Тракия, гара Прослав и Товарна гара и от три автогари – Автогара Север, Автогара Юг и Автогара Родопи. Международно летище – Пловдив е разположено на 12 км югоизточно от града, близо до село Крумово. Гражданското летище е открито през 1981 г. и обслужва пътнически, карго и бизнес полети. През 2009 година беше открит изграденият за 4 месеца и половина нов терминал на летището.

Последна редакция на 08 септември, 2021 в 14:34

Skip to content https://www.livechatalternative.com/