Акцент, Новини

Областният управител Дани Каназирева призова за по-добра координация и завишен контрол, за да се повиши безопасността на пътя

Областният управител Дани Каназирева присъства на възпоминателната панихида, която беше отслужена от Пловдивския митрополит Николай в Митрополитския храм “Света Марина” по повод световния ден за възпоминание на жертвите на катастрофи. На службата присъстваха председателят и секретарят на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата на територията на област Пловдив – заместник областният управител Димитър Керин и Нъшан Деркалестаниан, заместник-директорът на ОДМВР – Пловдив комисар Димитър Събчев, заместник-кметовете по транспорта и обществения ред Тодор Чонов и Йордан Ставрев, началникът на отдел “Охранителна полиция” комисар Венелин Младенов, председателят на Националната транспортна камара инж. Койчо Русев, говорителя на Пътна полиция – инспектор Ботьо Гиргинов, представители на БЧК, държавни и общински институции и неправителствени организации в Пловдив и областта.

След приключване на ритуала, на пешеходната пътека до сградата на Областна администрация, областният управител Дани Каназирева, представители на Областната администрация и служители на ОДМВР – Пловдив, връчиха на участниците в движението листовки и брошури, свързани с пътната безопасност.

Областният управител Дани Каназирева заяви, че засиленият контрол и по-добрата координация между институциите са от първостепенно значение  за по-голяма безопасност на пътищата на територията на Пловдив и областта. „Изключително важно е на основните пътни артерии в Пловдив да бъдат монтирани видеокамери, свързани с Центъра за видеонаблюдение с цел за незабавна реакция, както и монтиране на камери за контрол на скоростта на МПС. Поддържане на мобилни екипи, базирани на ключови места, които да реагират незабавно при нарушение на обществения ред“, счита Дани Каназрева.

Сред мерките за повишаване на безопасността на движението областният управител посочи  по-добро осветление и изграждане на повдигнати пешеходни пътеки на всички рискови места. „Всяка година у нас загиват хиляди души, опитвайки се да пресекат неосветени кръстовища и пешеходни пътеки. Причината за тези трагедии е, че на подобни места маркировката липсва или пък е в много лошо състояние. Това ни прави първенци в най-мрачната статистика – България е на първо място в Европа по брой загинали именно на пешеходни пътеки. Проблем са и нерегламентираните гонки по широките булеварди, който от години тормози гражданите, а решение все още няма“, заяви Дани Каназирева.

Сред основните причини за възникване на транспортни злополуки от сектор „Пътна полиция“ се отчитат движение с несъобразена скорост, отнемане на предимство, навлизане в насрещно движение, излизане извън пътното платно.

Областният управител Дани Каназирева ще инициира  среща с участието на Областна дирекция „Полиция“,  за да обсъдят подробно проблемите в Пловдив и областта и да набележат мерки за намаляване на  пътнотранспортни произшествия. 

С резолюция на Генералната асамблея на ООН от 2005 г. всяка трета неделя от месец ноември се отбелязва Световният ден за възпоменание на жертвите при пътнотранспортни произшествия. На този ден отдаваме и дължимото към хората, които оказват помощ при пътни инциденти – пожарникари, полицаи, медици.

Ваня Трингова
Връзки с обществеността
Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605567

Галерия

Skip to content https://www.livechatalternative.com/