Акцент, Новини

Дани Каназирева: Само последователни действия и споделена отговорност между държавни и общински институции ще решат проблема със загубите на питейна вода в Столипиново

Проблемът със загубите на питейна вода в кв. „Столипиново“ трябва да се постави на масата и да се признае истината, че ситуацията е изключително тревожна, че се налагат спешни, но и дългосрочни мерки от страна на всички институции с конкретни задължения и отговорности. Това заяви областният управител Дани Каназирева в качеството си на председател на Асоциацията по ВиК след работната среща, в която участваха експерти от областната администрация, управителя на ВиК-Пловдив Спартак Николов и кмета на район “Източен“ Иван Стоянов.

След направения анализ на ситуацията в квартала като течащата вода по улиците, наводнени избени помещения, липса на общи и индивидуални водомери, незаконни отклонения в ниското строителство, непрекъснато течаща вода през зимата за да не замръзва, неплащане на сметки и задължения, които в крайна сметка се поемат от редовните платци на ВиК оператора, се откроиха два основни проблема.

Първо – това е проблемът с водоснабдяването и отвеждането на отпадъчните води от жилищните блокове на ул. Сокол и ул. Батак, който е от 20 години и не е решен. 9-те блока са с наводнени подземни помещения и запушена канализация, няма достъп до общите водомери и реално не се плаща вода от живеещите там“, посочи Каназирева.

От присъстващите на срещата бе решено да се направи конструктивно обследване на състоянието на блоковете, за да се види дали не са компрометирани основите, които са под вода. За целта, районният кмет Иван Стоянов, ще внесе искане до Община Пловдив да се предвидят средства в бюджета за 2020 г. за обследването. От Вик също ще потърсят съдействие от собственика, Община Пловдив, за отводняване на избите. Над 90% от жилищата са собственост на общината, допълни управителят на ВиК Спартак Николов. Той пое ангажимент в инвестиционната програма за тази година да се предвидят средства за монтиране на нови канални отклонения и монтиране на водомери с дистанционно отчитане, което обаче ще стане след отводняване на избите. Ще се предприемат и мерки за по-добра събираемост на задълженията, които да се реинвестират за ремонт на вътрешната ВиК система. Николов съобщи, че наематели на общински жилища дължат над 1 300 000 лева за вода, като от тях задълженията на живеещите в „Столипиново“ са 689 000 лева .

Каназирева посочи, че състоянието на ВиК инфраструктурата в компактните части от квартала с безразборно нискоетажно строителство, незаконни постройки, липса на улици и застрояване върху тях, което не позволява изграждане на улични водопроводи, канализационни отклонения за водозахранване и измерване на потреблението на вода е вторият важен проблем, който трябва да се реши.

Всичко това поставя въпросите – дали може ли да се осигури индивидуално измерване за тези имоти, как се отчита консумацията, обхванати ли са всички ползватели на питейна вода. В крайна сметка загубите се отразяват на сметките и се поемат от всички нас -пловдивчани, коментира Каназирева.

От своя страна районният кмет Стоянов допълни, че в бюджета на района са заложени над 500 000 лева за премахване на незаконни постройки, за да се разширят улиците и да се осигури възможност за работа на екипите на ВиК.

Според Каназирева е необходимо да се установи и колко са реалните загуби на питейна вода в „Столипиново“, като за целта от ВиК ще се изиска информация за консумацията между 2 и 4 часа през нощта , когато потреблението е най-ниско.

„Тези мерки само началото на решаване на проблема с тези жилищни сгради, проблем трупан с години. Проблем, който може да се реши само с взаимодействие между институциите“, заяви областният управител.

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

Галерия

Skip to content https://www.livechatalternative.com/