Акцент, Новини

Каназирева: Засилени мерки, полицейско присъствие, дезинфекция и контрол в квартал Столипиново Ако не се спазват – карантина!

„Към настоящия момент в Столипиново няма да се предприемат по – рестриктивни мерки. Органите на МВР ще засилят неколкократно пъти повече присъствието си в квартала. С мегафони и уредби жителите  ще бъдат уведомявани, че нямат право да се струпват на едно място и че трябва да спазват определеното отстояние един от друг“.   Това заяви областния управител Дани Каназирева след извънредното заседание на Областния кризисен по повод напрежението от вчера в квартала и писмото, което е изпратено  от районния кмет на „Източен“ Иван Стоянов.

„Темата е изключително деликатна и това решение към настоящия момент все още да не се взимат по- рестриктивни мерки за тази част на града е, за да не ескалира напрежението. Но всички сме категорични, че ако мерките в района – спазването на нормите на Националния щаб, дезинфекция на улиците и пространствата в квартала, предупреждения и силното присъствие от страна на МВР, не доведат до резултат, ще бъдат наложени много по-строги мерки“, обясни Каназирева.

Началникът на РЗИ д-р Ваня Манчева допълни, че ако жителите не се съобразят с въведените мерки, в района ще бъде наложена карантина, като ограничението няма да важи за тези които ходят на работа. 

Според д-р Манчева, възрастовата граница на заболеваемостта от хронични заболявания в етноса е по-ниска и затова, ако ситуацията се усложни, ще трябва да се предприемат по-сериозни мерки, за да останат жителите на Столипиново по домовете си.

Зам.-директорът на МВР Пловдив комисар Димитър Събчев съобщи, че към момента обстановката в квартал Столипиново  е спокойна, органите на реда работят съвместно с РЗИ по отношение на лицата, поставени под карантина.

От своя страна районният кмет на „Източен“ Иван Стоянов уточни, че към момента ситуацията в района се е нормализирала и се следи да се спазват всички мерки.

Зам.-кметът по сигурността в Община Пловдив Йордан Ставрев подчерта, че ще се засили дезинфекцията по улиците и кофите за смет и ще се изчистят сметищата в „Източен“.

Каназирева уточни, че днес по-късно Медицинският щаб ще обсъди дали в Столипиново да бъде разкрит медицински кабинет, който да обслужва населението и да облекчи работата на Спешна помощ.

„Всички работим заедно, за  да вземем най- бързи и адекватни решения в създалата се ситуация. В Пловдив организацията, в положението, в което сме, е добра. РЗИ вече е доставила маски на МВР, Спешна помощ и за лекарите в болниците, които са на първа линия. Доставките ще продължат, допълни областният управител.

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/