Акцент, Новини

Лабораторията за COVID-19 на УМБАЛ „Свети Георги“ е готова, започва работа тази седмица

Лабораторията за диагностика към Инфекциозната клиника на УМБАЛ „Свети Георги“ е напълно готова, апаратурата е монтирана и е сформиран екипът, който ще започне реално работа от сряда. Това  обяви днес  изпълнителният директор на УМБАЛ „Свети Георги“ проф. Карен Джамбазов,  който заедно  с областния управител Дани Каназирева,  кмета на Пловдив Здравко Димитров, ректора на Медицинския университет професор Марияна Мурджева и д-р Сийка Димчева от РЗИ посетиха новата лаборатория.

„За мен референтната лаборатория  тук е една изключителна придобивка за Пловдив и за целия регион – и сега, и за в бъдеще. Закупените 3000 теста, които са в наличност, ще дадат възможност още от тази седмица лабораторията да заработи и да се изследват пациенти. Резултатите ще се получават по-бързо и това ще бъде в полза за всички“, коментира областният управител.

От своя страна кметът на Пловдив заяви, че действително  Пловдив  и областта са имали нужда от референти лаборатории.

 „Това, което виждаме не може да не ни радва, лабораторията ще остане да работи и след като преодолеем епидемията“, допълни Димитров

„Най-важното е че успяхме да изпълним обещанието пред жителите на Пловдив и областта и за 10, 12 дни да изградим буквално от нулата тази лаборатория, отговаряща на клас В сигурност. Така сме спокойни, първо за хората, които ще работят тук, и второ – за резултатите, които ще бъдат изследвани. Изключително много разчитаме на екипа на проф. Мурджева, който ще работи тук. Благодаря на дарителите – на Георги Гергов, както и на областния управител Дани Каназирева и на кмета Здравко Димитров, които са хората, осъществили възможността за построяването на тази лаборатория“, заяви изпълнителният директор на УМБАЛ „Свети Георги“ проф. Карен Джамбазов.

Той допълни, че инфраструктурно лабораторията е завършена. Днес  предстои кратко обучение на персонала и очакванията са в сряда тя да заработи.

„Лабораторията, в която ще се правят високоспециализирани изследвания, е оборудвана с всичко необходимо и разполага с няколко помещения, за да няма смесване на потоците пациенти. Капацитетът на пробите в началото ще за 9 часа около 30, но ще се увеличи до 60 и повече проби на ден,  тъй като разполага с два екстрактора“, обясни от своя страна ръководителят на лабораторията доцент Мария Атанасова. 

„В лабораторията ще работят два екипа от по 6 човека, разпределени в две смени. Това ще са вирусолог, двама биолози с опит с PCR диагностика на туберкулозно и онкоболни, специализанти от Катедрата по микробиология и доброволци. Предвижда се още едни екип да покрива и съботно-неделните дежурства“, допълни още доцент Атанасова.

Потоците на движение са определени така, че да няма никаква опасност за персонала и пациентите.

„Въведени са изключителни мерки за сигурност, за да не се допуска разпространението на биологичен  материал извън лабораторията. Работата е организирана така, че персоналът, работещ със защитни облекла, влиза от един вход и излиза от друг, а облеклата се унищожават.  Тук пациенти няма да влизат, документацията ще се обработва предимно по електронен път“, подчерта проф. Джамбазов.   

Апаратурата е доставена по договор и е от много висок клас, обясни и заместникът му д-р Момчил Мавров.

„Както тук, така и навсякъде в Пловдив и областта, отделенията, определени за лечение на COVID-19, се намират в отделни корпуси. Така спазваме разпоредбите на Националния щаб да не се сместват потоците пациенти. Благодаря на целия екип на УМБАЛ „Свети Георги“ и на Медицинския университет, на медиците и на доброволците, които ще работят в лабораторията“, заключи областният управител.

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

Последна редакция на 01 юли, 2020 в 17:27

Skip to content https://www.livechatalternative.com/