Акцент, Новини

Каназирева: 17 пациенти от Пловдив и областта с COVID-19 са излекувани, 180 медици от първа линия получават по 1000 лева

Обещаните от Правителството по 1000 лева над заплатите за работещите на първа линия в борбата с COVID-19, вече са преведени по сметките на трите пловдивски болници – „Свети Георги“, „Каспела“ и „Пълмед“.  Това съобщиха на пресконференция след Медицинския щаб областният управител Дани Каназирева и директорите на лечебните заведения.

Допълнителни пари ще получат 100 човека в УМБАЛ „Свети Георги“- медицински и немедицински персонал, които имат пряко участие по наблюдението и по лечението  на заболели от коронавирус. Общата преведена сума за най-голямата болница в страната, заедно с осигуровките на служителите, е 154 000 лева.

Останалите две болници – „Каспела“ и „Пълмед“, ще разпределят по 61 000 лева, съответно между 40 човека- отново медицински и немедицински персонал. В сумата също са включени и осигуровките.

„С това Правителството изпълнява поетия ангажимент към лекарите на първа линия и то по изключително справедлив начин към всеки един, независимо дали е лекар, сестра, санитар или друг немедицински персонал“, коментира  областният управител.

Според проф.  Карен Джамбазов, изпълнителен директор на УМБАЛ“Свети Георги“ и проф. Илиян Дойков –управител на УМБАЛ “Каспела“, осигуряването на средствата  е изключително добра новина, защото се разширява кръгът на хората, които ще получат допълнително възнаграждения. Двамата директори подчертаха, че това е признание за всички в болниците, които са на преден фронт в борбата с епидемията.

„С коригираната методика,  разпределението на парите ще обхваща всички работещи в обгрижването на болни с COVID-19, както и ангажираните с процеса немедицински лица. В момента няма напрежение в болницата, допълни проф. Джамбазов.

На пресконференцията бе съобщено , че към момента 17 пациенти  с кононавирус от Пловдив и областта са излекувани, като от  тях само военнослужещият от Карлово е бил на респираторно лечение.

 „До сега са починали двама болни. 12 пациенти с COVID-19 се лекуват в болниците, трима са на интензивно лечение.  Чакат се резултати  на други 33 -ма. Към днешна дата  1839 човека от Пловдив и областта са под карантина, съобщи д-р Сийка Димчева от РЗИ.

Медицинският щаб днес обсъди отново готовността на лечебните заведения в Пловдив и областта, както и доклада от страна на РЗИ за това. Бе решено всички 18 болници да бъдат разпределени в три нива. В първото са болниците, които и до сега са на първа линия и приемат и лекуват пациенти с коронавирус, които  разполагат с интензивни легла, апаратура и персонал за лечение на тежките случаи. Това са УМБАЛ “Свети Георги“, УМБАЛ“ Каспела“, „УМБАЛ Пълмед“, УМБАЛ“ Пловдив“, МБАЛ “Свети Иван Рилски“, Военна болница, МБАЛ “Света Каридад“ и общинската болница в Карлово. Те разполагат с отделни корпуси, за да няма смесване на потоците пациенти и отговарят на всички изисквания.

Във второ ниво, които са  за леки и средно тежки случаи  влизат  Транспортна болница и общинската „Свети Пантелеймон“, а всички останали, включително и другата общинска болница „Свети Мина“,  са в трето и ще използват в краен случай.

„Проблемът с общинските болници  е с дефицита на персонал там, а не толкова с апаратурата и интензивните отделения. Най-често проблемни случаи  се хоспитализират в пловдивски болници, както се случи с болните от Хисар и Карлово и Пещера, обясни Каназирева.

Броят на респираторите в лечебните заведения към днешна дата  е 82, свободните легла са 429, а от тях  91 са интензивни.

„Всеки ден в Областния щаб получаваме справка за броя свободни легла, в това число и интензивни, за обезпечеността на здравния персонал с предпазни и защитни средства за многократна и еднократна употреба, както и информация за брой прегледани, брой хоспитализирани и брой пренасочени от тях пациенти, уточни Каназирева

Тя подчерта, че ако има оплаквания от пациенти, които са били върнати или препратени от едно лечебно заведение към друго, то гражданите да сигнализират в Областния кризисен щаб, като всеки сигнал ще бъде разгледан.

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/