Акцент, Новини

Каназирева: На областно ниво с РЗИ имаме готовност за епидемиологично проучване на около 1 000 души за коронавирус

Към днешна дата общият брой на пациентите  с COVID-19, жители на пловдивска област, е 46. От тях в общините:  Пловдив – 33,  Карлово – 2, Кричим – 2, Хисар – 2, Родопи – 3, Стамболийски – 4.

Оздравелите пациенти са вече 27, а на домашно лечение са 6.

Новите два случая от днес  са контактни лица от семейството на лекаря от Спешна помощ. От изследваните негови колеги – 102-ма са с отрицателни проби за коронавирус, чакат се резултатите на още 8 души от центъра.

Това съобщи по данни на РЗИ областният управител и председател на Областния кризисен щаб Дани Каназирева

От всички потвърдени случаи  до момента 12  са инфектираните медицински лица, от които осем са излекувани. От тях:  3 лекари/ двама оздравели и 1 на болнично лечение, 4 медициски сестри, от които 2 са оздравели, а другите са изписани за възстановяване в къщи, 1 акушерка, която също е излекувана, както и 4 санитарки – една  хоспитализирана, а другите  са напълно оздравели.

Към момента хоспитализирани са 15 лица, както следва:

  • В УМБАЛ “Свети Георги“ се лекуват – 10, от тях  2 на интензивно лечение.
  • В УМБАЛ „Каспела“ – 2, от тях 1 на интензивно лечение
  • В УМБАЛ „Пълмед“ – 3 от тях 1 на интензивно лечение

До момента имаме и двама екстубирани пациенти в Пловдив.

Общият брой на поставени под карантина на територията на област Пловдив към 8.00 часа днес – 27.04.2020г. е 1369.

Областният управител допълни, че общият брой на свободните легла в здравните заведения в областта са 439, от които 80 са  интензивни.

През двата почивни дни извършените проверки от МВР за спазване на карантината са 539, съставените актове са 189, за неносене на маски 180. За същия период от РЗИ  са проверени 171 обекта, от които 139 магазини за хранителни стоки и 32 броя обекти с обществено предназначение.

Медицинският щаб взе решение до 48 часа в МБАЛ “Д-р Киро Попов“ в Карлово да бъде възстановена дейността на  денонощния приемен кабинет, съобщи Каназирева.

„Абсурдно е жителите на общината да търсят медицински персонал в отделенията на болницата,  за да бъдат прегледани по спешност и при нужда да бъдат хоспитализирани. Имаме доста сигнали от граждани за този проблем. Разговарях с кмета на общината д-р Емил Кабаиванов и се надявам в много скоро време проблемът да бъде решен“, коментира областният управител.

Тя съобщи, че в Асеновград  предстои разкриването на специализираното отделение за COVID-19 в общинската болница,  Спешното отделение   функционира нормално и ситуацията е спокойна.

Каназирева уточни, че на областно ниво, съвместно с РЗИ, има готовност да се организира извършването на  епидемиологично проучване на около 1 000 души от областта, по препоръка на Националния оперативен щаб. Очаква се методиката за неговото провеждане.

„Имаме пълна готовност, но преди това трябва да се изяснят всички въпроси. Разговаряхме с доц. Ангел Кунчев и с директора на РЗИ Пловдив д-р Ваня Манчева. Реално методиката ще бъде приета от здравното министерство, след което ще ни бъдат дадени указания. Ще бъде избран видът на  тестовете, които  ще ни бъдат предоставени. В последствие, от нас ще се изисква да направим една добра и стройна организация и в кратък срок да бъдат проведени изследвания по обществени групи“, уточни още областният управител.

Тя подчерта, че е създадена много добра  организация на работа за пациенти с коронавирус в болниците в града и областта, включително  в Медицинския щаб и РЗИ, както и с трите лаборатории в Пловдив за COVID-19.

Областният управител допълни, че поетапно във всички общини се отварят за посещения паркове, съгласно указанията и заповедта на здравния министър.

„Най-важен е контролът и самосъзнанието на хората, за да не изпуснем ситуацията в областта. За сега се справяме добре – и като организация, и като изпълнение на мерките“, заключи Каназирева.

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/