Акцент, Новини

Областният управител и ректорът на Медицинския университет обсъдиха подготовката за предстоящото изследване за COVID-19 в Пловдив

Здравният министър със заповед определи състава на работната  група, която ще организира проучването

Областният управител Дани Каназирева посети  Катедрата по микробиология и имунология при МУ – Пловдив и лабораторията към нея и обсъди с ректора на висшето училище проф. д-р Мариана Мурджева подготовката за предстоящото  срезово епидемиологично проучване за COVID-19 на 1000 пловдивчани.

Именно в лабораторията в катедрата ще бъдат изследвани по метода ELISA кръвните проби на участващите в представителното проучване. С ELISA се доказва наличието на антитела, като те дават различен тип информация за имунния отговор на организма срещу коронавирус.

„Много е важно да се обясни ясно и точно на хората, които ще се съгласят да участват в проучването, как ще бъдат тествани, каква е методологията на изследването и какво се очаква като резултат, за да бъдат спокойни, посочи областният управител.

Проф. Мурджева обясни, че тестът, който ще се използва вече е избран и в понеделник ще бъде представен на сформираната от Здравното министерство работна група за одобрение. Със заповед на Кирил Ананиев  е определена и работната група, която ще организира проучването. Председател е  главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, ясни са и нейните членове.

„Тестовете са достатъчно надеждни и за тях има достатъчно научни публикации в специализирани издания. Те са съвместими и с апаратурата, с която разполага лабораторията ни, което е много важно и ще даде по-голяма обективност на изследването . Апаратът, който ще  използваме е автоматичен  и има възможност за обработване на повече проби на ден. Лабораторията разполага и с друг по-малък апарат,  който също изследва по  ELISA, но не е автоматичен, но също може да се използва, ако е необходимо“ обясни проф. Мурджева.

Тя допълни, че методът  ELISA e имунологичен, изисква се специална апаратура и опитен персонал, какъвто има и в МУ-Пловдив, и в лабораториите на УМБАЛ „Св. Георги“. Самата методика на анализа се използва и в момента в лабораторията за диагностика на други заболявания – за вирусни хепатити, HIV, цитомегаловирус и други. В конкретния случаи ще се види дали в кръвта на изследвания има антитела. Освен това, тези антитела, носят различен тип информация. Те могат да доказват инфекция, която вече е преболедувана, както и прясна инфекция  и наличие на вирус.

„Изследването ще даде картината в Пловдив –  колко хора са се срещнали с вируса и дали вече са преболедували, или са носители на заразата, конкретизира целта на проучването Каназирева. 

Областният управител посети и изследователската лаборатория към Центъра за компетентност, позиционирана в Катедрата по микробиология и имунология, в която се намира уникалната Система за клетъчно сортиране за провеждане на специализирани молекулярно-генетични и фармако-терапевтични изследвания ин витро. По думите на проф. Мурджева едно от приложенията й е при клетъчна диагностика на левкемия и левкози при децата за назначаване на последващо специализирано и персонализирано лечение.

Срещата между областния управител и ректора на МУ се проведе в  залата, в която се пазят единствените запазени мебели от Дома на благотворителността и народното здраве на Кудоглу, дарени на университета.

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/