Акцент, Новини

В Областна администрация се проведе първото заседание на работната група за националното представително проучване в Пловдив за COVID-19

Каназирева: Организацията е създадена, определени са точките в 6-те района, ясна е методиката и апелирам за отзивчивост пловдивчани

Етапите на провеждането на единственото представителното проучване за страната за Ковид-19 бяха определени по време на първото заседание на работната група за изследването.  На срещата в Областна управа присъстваха областният управител Дани Каназирева, главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, д-р Савина Стоицова от НЦЗПБ, проф. Карен Джамбазов –изпълнителен директор на УМБАЛ “Свети Георги“, проф. Мариана Мурджева –ректор на МУ, доц. Мария Атанасова, завеждащ на лабораторията по имунология, д-р Сийка Димчева от РЗИ -секретар на комисията, проф. Йорданка Стоилова и проф. Ани Кеворкян от Катедра “Епидемиология и Медицина на бедствените ситуации” на Медицинския университет.

„Изчистени са етапите на провеждането на проучването, включително беше прието и предложението за тестовете, които ще бъдат правени. Хората, които ще се включат в проучването, ще попълнят анкетни карти и документ за информирано съгласие. Графикът за вземане на проби ще се съгласува с гражданите по телефона. Още утре, до края на деня, за одобрение в Етичната комисия на Медицинския университет ще бъдат внесени всички нужни документи“, обясни след работната среща областният управител.

Тя допълни, че проучването ще бъде направено по всички критерии на СЗО, а подборът на хората ще бъде направен на абсолютно случаен принцип. Работата по проучването ще обхване над 500 адреса на домакинства.

„Методиката на проучването е много подробна и сложна. Дизайнът отговоря на всички изисквания на СЗО. Точките в 6-те района на Пловдив вече са определени от програмата така, че да има равномерно представителство на целия град“, заяви доц. Кунчев.

За доставяне на тестовете е избрана немска фирма. По метода ELISA кръвните проби на участващите в представителното проучване ще се изследват в лабораторията на МУ и болница „Свети Георги“

„С ELISA се доказва наличието на антитела, като те дават различен тип информация за имунния отговор на организма срещу коронавирус, уточни проф. Мурджева. Изследването ще даде картината в Пловдив –  колко хора са се срещнали с вируса и дали вече са преболедували, или са носители на заразата.

Половината от тестовете са налични, а останалите ще бъдат  доставени поетапно в рамките на следващите 14 дни, каза още главният здравен инспектор.

„Всеки един, който вземе участие, ще получи резултатите си. Не е задължително участието на всички членове на домакинствата, фокусираме се върху пълнолетни лица“, обясни от своя страна и д-р Стоицова.

„Пробонабирането ще бъде извършено в ДКЦ-то на УМБАЛ „Свети Георги“, а в квартал Столипиново то ще се провежда от мобилен екип на РЗИ. Определени са и доброволците от МУ, които ще в екипите.Ще се правят по максимален брой проби на ден, така че да приключим в рамките на определения за проучването със заповед на здравния министър срок, който е 15 юни. Апелирам към хората наистина да ни помогнат да направим това представително проучване, и да се доверят на екипите, които ще го извършват“, заключи Дани Каназирева.

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

Галерия

Skip to content https://www.livechatalternative.com/