Акцент, Новини

Областният управител Дани Каназирева присъства на тържествената литургия за Успение на Пресвета Богородица в едноименния катедрален храм в Пловдив

Днес православната църква празнува Успението на Пресвета Богородица, наричан още Голяма Богородица.

Празникът е сред най-почитаните, защото Божията майка се смята за най-голямата застъпница за хората пред Бога.

На отслужената от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай празнична литургия присъстваха вицепремиерът Марияна Николова, зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, кметът на града Здравко Димитров, генерал-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции, районни кметове, заместник-кметове, политици, общественици и много граждани.

Дядо Николай приветства събралото се множество  и каза, че радостта на хората днес е голяма, защото Божията майка разпростира над всички своя благодатен покров, за да получим от нея утеха и помощ.

След литургията, в словото си, Митрополит Николай  похвали управлението на страната в лицето на нейния премиер Бойко Борисов и подчерта, че през  последните 10 години за първи път от много години църквата има огромната подкрепа на държавата.

„Българската държава  чува гласа на църквата по общохуманни и общочовешки въпроси, а в лицето на трите правителства на Бойко Борисов, ние получихме светско ръководство, което разбира, че православната църква е носеща колона на държавата и се отнася към нея в съответствие с това разбиране“, каза още Владиката.

В края на службата той подари  на именницата и вицепремиер Марияна Николова и на заместник-министър Нанков икона с лика на Божията майка, а самият той получи кръст, с който  благослови миряните.

След официалната част зам.-министър Нанков съобщи пред журналисти, че държавата е инвестирала над 110 милиона лева в пътните проекти на Пловдив и региона, а над 200 милиона са средствата за нова ВиК инфраструктура.

„Изпълняваме ангажимента, който поехме за пълна рехабилитация на пътя от Юговското ханче, през Лъки за Кръстова гора. Убеден съм, че най-тежкият участък от 20 км ще бъде обновен до 15 септември за Кръстовден, а по-късно ще довършим и останалата част от пътя“, уточни заместник-министърът. По думите му предстои да се ремонтира и пътят за Молдавския манастир, като първо се подмени водопровода, който ще се финансира от ВиК – Пловдив, за което има вече изготвен проект. Строителните дейности са на стойност малко над 2 милиона лева.

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/