Акцент, Новини

Министър Боил Банов и Дани Каназирева на работна среща за Голямата базилика

Епископската базилика на Филипопол и въпроси, свързани със собствеността обсъдиха на работна среща министърът на културата Боил Банов и областният управител Дани Каназирева. На срещата присъстваха  ресорният заместник – кмет в община Пловдив арх. Невена Балчева и експерти от двете администрации. 

По време на разговора стана ясно, че след оформяне на пълния пакет с документите за собственост, управлението на Голямата базилика  ще бъде предоставено на Община Пловдив. От страна на Областна управа бе съобщено, че  всички необходими документи са изготвени,  проведени са  срещи с Агенцията по вписванията и  проблемът с археологията е изчистен. До няколко дни областният управител ще изготви и утвърди акта за собственост на самия имот, прилежащата археология и 44,2% идеални части от сградата. Предстои на сесия на ОбС да бъде гласувано искане общината да поеме стопанисването на поземления имот и археологията.

„След като бъде вписан актът за държавна собственост, вече няма да има пречки, по искане на Министерство на културата, Министерският съвет със свое решение да предостави управлението на Голямата базилика на община Пловдив. Винаги сме готови да помогнем за разрешаването на проблеми, които касаят културно-историческото и археологическо наследство на града ни,“ коментира Каназирева.

От своя страна министър Банов благодари за координация между трите администрации и добрата работа на всички заинтересовани страни.

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/