Акцент, Новини

Определиха зелените коридори за областта

„Зелените коридори“ за желаещите да се ваксинират и следващия етап от имунизационния план обсъдиха на среща в Пловдив главният здравен инспектор доцент Ангел Кунчев, областният управител и председател на ОКЩ Дани Каназирева, зам.-здравният министър д-р Бойко Пенков и директорът на РЗИ д-р Ваня Танчева.

„Вече влязохме в масовата част на кампанията. Интересът към имунизациите е много голям. Това наложи откриването на 3 кабинета в РЗИ, провери на място доц. Кунчев. Той допълни, че всеки, който пожелае, ще бъде обслужен. Убеден съм, че със схемата, която имаме за доставка и особено през март, когато чакаме над 500 000 дози, всеки желаещ ще получи ваксина, а от понеделник се включват и личните лекари, каза главният здравен инспектор.

Организацията за „зелените коридори“ вече е направена, тъй като интересът към имунизациите нараства, коментира Каназирева. Късно снощи беше взето решение освен кабинетът в РЗИ, кабинети да заработят в още 5 лечебни заведения днес на територията на община Пловдив, плюс тези в Асеновград и Първомай. Областният управител и председател на ОКЩ е провела снощи разговори с кметовете от цялата област и територията е разпределена, така че всеки един желаещ, който иска, да се ваксинира, да стигне до кабинет, който е най-близко до неговото населено място. Областният управител посочи разпределението къде ще има дежурни кабинети в събота и неделя: Карлово ще поеме Сопот, Раковски – Брезово, Хисаря ще поеме Калояново, Стамболийски – Кричим и Перущица, Асеновград – Лъки и община Куклен, Пловдив ще поеме община „Марица“, „Родопи“ и Съединение. Първомай – община Садово. Тези кабинети ще работят, така че няма да има върнати, обясни Каназирева.

От понеделник до петък ще са на разположение всички 20 пункта, които са по заповед на здравния министър, плюс още 3 допълнителни, а в събота и неделя ще бъдат дежурни кабинети в 7 лечебни заведения плюс кабинет в РЗИ. Поликлиниките и болниците, в които ще извършват ваксинации в града в събота и неделя са:  ДКЦ 1, ДКЦ 2, МБАЛ „Свети Мина“, МБАЛ „Свети Пантелеймон“, МБАЛ „Медлайн“, Транспортна болница, УМБАЛ „Пловдив“. Паралелно с това започват ваксинации и при личните лекари.

Д-р Кунчев коментира и страничните ефекти от ваксината, които се изразяват в леки грипоподобни симптоми – с лека субфебрилна температура и отпадналост, което е показател, че имунната система реагира и създава антитела. При над 110 000 направени имунизации, в ИАЛ има153 съобщения за странични реакции и те са точно такива. Има един нетежък случай на алергична реакция, като случаят е овладян в кабинета“, посочи доц. Кунчев. Областният управител добави, че всеки който иска ще бъде имунизиран.

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/