Акцент, Новини

Засега плановия прием остава в болниците в Пловдив и областта, увеличават леглата за ковид

Увеличаване на леглата от понеделник /15 март/  за болните от Ковид-19 в определените 20 лечебни заведения в Пловдив и областта и спиране на свижданията. Това реши Медицинският щаб на свое заседание във връзка с усложняващата се епидемична ситуация и вдигане на заболеваемостта, която по данни на РЗИ вече е 270 на 100 000 души.

Щабът реши засега да не се спира плановия прием на пациенти, както и женските и детските консултации.  По този начин терапевтичните легла ще станат 1159, а за интензивно лечение – 103. Ще бъдат възстановени в пълен обем  – 99  и леглата, гарантирани  за хоспитализираните болни от Спешна помощ..

Решенията бяха обсъдени и подкрепени от директорите на болниците. Според тях, във всяко едно лечебно заведение стриктно се спазват противоепидемичните мерки, има алгоритъмът на поведение,  налични са бързи антигенни тестове  и преди прием пациентите се тестват.

„Ако прекратим приема на планови пациенти, има вероятност голям процент от хората с други заболявания, да останат без лечение“, аргументираха се директори.

Според председателят на ОКЩ в повечето от  болниците има възможност за разделяне на потоците от пациенти, ако обаче ситуацията се усложни много, тогава ще се вземе друго решение.

 На заседанието днес се прие също да бъде възстановен графика за хоспитализиране на тежките случаи, които се нуждаят от интензивно лечение, както и отново екипи от лекар и две сестри да подпомогнат  интензивното отделение на Инфекциозна клиника  на УМБАЛ “Свети Георги“.

С решение на Областния кризисен щаб се връща  и едно от ограничения за ресторантите в областта, в които музиката не може да е по-силна от 85 децибела. Целта е да не се допуска превръщането на заведенията в дискотеки, въпреки  ограничения час – до 23:00 часа.

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/