Акцент, Новини

Подаването на документи и получаването на статут за временна закрила вече се издава на място в Пловдив

Украинските граждани, които пристигат в Пловдив, от днес, 28 март, вече могат да подават документи и да получават статут за временна закрила на място. За момента това ще става на две гишета в града – във Второ РУП Пловдив, след предварително записване в  Щаб „Пловдив-Украйна“, който ще координира действията и ще следи за проблеми. Предстои в близките дни такава възможност да бъде осигурена и във всички районни управления на МВР на територията на област Пловдив.  

Постоянно действащият щаб „Пловдив – Украйна“ в областната администрация има готовност  в рамките на часове да се превърне в център, обединяващ представители на всички институции и доброволци, в който да бъдат посрещани големи групи бягащи от войната украинци. Целта е бежанците да получат „на едно гише“ първа грижа, документи за пребиваване в България, информация за здравни услуги, възможности за работа и социална закрила и оттам да бъдат насочени към места за настаняване на територията на област Пловдив. 

Най-подходящата зала в Пловдив за такъв кризисен център е спортната зала „България“ на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, но ректорът на учебното заведение отказва да я предостави, съобщи областният управител на Пловдив област Йордан Иванов пред БНТ. Областният щаб „Пловдив – Украйна“ има и резервен вариант – центърът да бъде организиран в зала „Олимпиада“ в район Южен. Община Пловдив предоставя Колодрума за целта. В момента, в който от МВР постъпи информация към щаба, че към област Пловдив пътува голяма група бягащи от войната украинци, те ще бъдат посрещнати, увери областният управител.

Йордан Иванов пое и ангажимент да провери сигналите от доброволци за случаи на недобра комуникация между институциите при осигуряване на настаняване на украинци. И припомни, че областният щаб „Пловдив – Украйна“ има денонощна телефонна линия, на която всеки нуждаещ се може да получи информация и помощ.

Областният управител отново благодари на доброволците и служителите на институциите, ангажирани в щаба, за всеотдайността и помощта им. Благодарение на безвъзмездния им труд в Областната администрация на Пловдив започват курсове по български език за украинци. Уроците ще бъдат записвани и ще бъдат достъпни онлайн.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/