Акцент, Новини, ОСС

Ангел Стоев свика областния Съвет по сигурност във връзка с готовността за приемане и интеграция на украинските бежанци

3163 са регистрираните украински граждани на територията на Пловдивска област, намалява броят на новопристигналите, сочат данните на сектор „Миграция“

Областният управител на област Пловдив Ангел Стоев свика днес заседание на Областния съвет по сигурност във връзка със заповед на министър-председателя Гълъб Донев. Темата бе свързана с необходимостта от планиране на допълнителни дейности по приемане, настаняване и интегриране на украинските бежанци на територията на област Пловдив.

По данни на сектор  „Миграция“ на ОД МВР на територията на областта  са регистрирани 3 163 украински граждани. През последния месец има рязко намаляване на броя на регистрациите на дневна база, съобщи директорът на ОД МВР старши комисар Димитър Балев.

„Създадени са всички условия за успешната социализация на хората, бягащи от войната. Всички институции и неправителствени организации в Пловдив работят ефективно за интеграцията и адаптацията на украинските граждани. Благодарение на общите ни усилия бежанците имат подслон, храна и работа, а децата им са настанени в детски центрове и училища“. Това заяви в началото на заседанието областният управител Ангел Стоев и информира съвета за проведените поредица от срещи, насочени към приобщаването на украинските граждани с участието на почетния консул на Украйна в Пловдив Димитър Георгиев и Наталия Еллис от фондация „Юкрейн съпорт енд реновейшън“, която ръководи центъра „Втори дом“ в бившата Белодробна болница. По думите му на този етап не се наблюдава нова миграционна вълна от крайбрежните градове към Пловдивска област във връзка с края на правителствената програма за подпомагане на хотелиерите, която приключва този месец.

„Подходът в нашата област е изключително добре работещ, защото  е насочен към бързо започване на работа, осигуряване на здравна грижа и включване на децата в образователния процес в Пловдив и  селищата от областта. Практиката показва, че при нас основната част от бежанците остават за кратко в местата за настаняване, докато започнат работа и наемат жилище в града или близките населени места от областта“, допълни Ангел Стоев. Той подчерта, че е създадена пряка комуникация с работодателите от Тракия икономическа зона и земеделските фирми, които са заявили готовност веднага да наемат работници.

„Заради изострянето на конфликта, може да се появи необходимостта от нови места за настаняване на бежанци и ние трябва да имаме готовност“, отбеляза областният управител. Според регистъра на територията на областта има общо 86 ведомствени, общински и държавни сгради, в т. ч. и почивни станции, в които могат да приемат бежанци от районите на войната.

Председателят на БЧК-Пловдив Таня Георгиева също потвърди, че по данни на тяхната организация бежанците от Украйна рядко се задържат в бежанските центрове. Но БЧК  има  финансов ресурс и запас от храни за цялата зима, с които да посрещне евентуална нова вълна.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/