Акцент, Новини

Зам.-министър Ангелина Бонева: България е много близо до членство в ОИСР

Пловдивска област и ТИЗ са добрият пример за интегрирано развитие, заяви областният управител д-р Зюмбилев в срещите си с делегацията на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие

„България е много близо до членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Надявам се това да се потвърди както от анализите, така и от срещите с представителите на местните и регионалните власти в Пловдивска и Ямболска област“. Това заяви в Пловдив заместник-министърът на регионалното развитие Ангелина Бонева, която придружава мисията на ОИСР в България.

Комитетът  по политиката за регионално развитие днес преди обяд посети „Тракия икономическа зона“, където на терен се проведоха разговори с областния управител д-р инж. Илия Зюмбилев, кмета на община „Марица“ Димитър Иванов и зам.-кмета на Община Пловдив  Иван Стоянов, изпълнителния директор на ТИЗ Пламен Панчев, както и с представители на местни инициативни групи.

„Като министър Андрей Цеков очерта, свързаността е едно от най-важните условия за икономическо и социално сближаване на регионите. Тук, в ТИЗ и Пловдивска област, се вижда истинско сътрудничество между различните сектори, между  публичните и частните партньори, между градските общини и по-малките, между науката и бизнеса.  Мисля, че България има сериозен напредък в регионалните политики и многостепенното управление“, коментира още Ангелина Бонева.

„Пловдив е изключително показателен пример за интегрирано развитие, което е и изискването на ОИСР. За това как големият град, привличайки инвестиции и производства, развива икономически и социално целият регион. Създават се индустриални зони в близките общини, които постепенно се разрастват и подпомагат развитието както на съответната община, така и на целия регион“, коментира  областният управител.

„По време на нашето посещение в България се срещнахме с представители на министерствата и общините. Благодарение на „Тракия икономическа зона“ имахме възможността да се запознаем и да видим добрия пример за развитие на общините“, заяви ръководителят на делегацията на ОИСР Изабел Шатри.

„В лицето на Община Пловдив имате надежден партньор. Ние подкрепяме развитието на зоната, защото тя подпомага развитието на региона във всички направления, в това число социалното, икономическото и екологичното“, заяви от своя страна зам.-кметът на Община Пловдив Иван Стоянов.

Целта на срещите по места е да се даде оценка за предизвикателствата, пред които са изправени различните региони и по-конкретно как си сътрудничат селските и градските райони и как се постига балансирано социални и икономическо развитие. Информацията ще бъде използвана за подготовката на прегледа по присъединяването. Срещите на делегацията продължават след обяд в област Ямбол.

Припомняме ви, че присъединяването към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) е сред основните цели на външната политика на Република България. На 25 януари 2022 г. бе прието решение на Съвета на ОИСР за започване на разговори за присъединяване към Организацията с България и останалите страни кандидатки. На 10 юни 2022 г. България официално получи своята Пътна карта за присъединяване към Организацията, бе приета от Съвета на ОИСР по време на годишната министерска среща, която се проведе на 9-10 юни 2022 г.  в Париж. За да бъде приета България в ОИСР, е нужно всички 25 комитета на организацията да дадат положително становище относно съответствието на българското законодателство, политики и практики.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/