Новини

Заместник-областният управител Георги Пилев почете героите от Априлската епопея в Клисура

С тържествена проверка-заря, на 30 април, в Клисура отбелязаха 140-та годишнина от Априлското въстание. Да почетат паметта на априлци бяха дошли министърът на отбраната Николай Ненчев, заместник-областният управител Георги Пилев, кметът на Карлово Емил Кабаиванов, народни представители, представители на местната власт стотици граждани и гости на града.

Строя на почетните роти на 61-ва Стрямска механизирана бригада прие министърът на отбраната Николай Ненчев.

„Тук сме с чувството на дълбока признателност и почит към героите, на които България дължи възкресението си. Към тези, които платиха с живота си една свята цел – свободата на Отечеството. Тяхната храброст и готовност за саможертва няма да бъдат никога забравени. Клисура плати най-високата цена. Черешовите топчета на Зли дол не спасиха града, но станаха част от най-ярките страници на нашата история и промениха съдбата на нашата Родина“, каза в словото си министърът на отбраната.

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов подчерта,  че „140 години дните в края на април са изпълнени с особено чувство – на преклонение, синовна признателност и скръб заради стотиците скъпи жертви, които даде Клисура и хилядите, които даде България в Априлската епопея“.

Честването на празника завърши с празнични илюминации.

На следващия ден – 1-ви май, заместник-областният управител г-н Пилев присъства и на традиционната възстановка  на събитията отпреди 140 години, когато клисурци въстават и стават част от Априлската епопея.

Последна редакция на 11 юли, 2016 в 16:00

Skip to content https://www.livechatalternative.com/