Акцент, Новини

Областният управител Здравко Димитров се среща с ръководството на EVN България

Областният управител Здравко Димитров  се среща с ръководството на EVN България. В разговора участие взеха председателят на Управителния съвет на EVN България Робърт Дик и членът на УС на електроразпределителното дружество Константин Величков.

Срещата бе част от станалите вече традиционни информационни срещи, организирани всяка година между EVN България и представители на централната и местна власт с цел подробно и регулярно информиране за дейността на дружеството. Г-н Димитров беше запознат с дейността на дружеството, инвестиционната му дейност и основни проекти в област Пловдив. На срещата беше обсъдена и темата, свързана с предстоящи проекти на EVN за инвестиции в енергийната инфраструктура на страната, като продължение на инициативата на дружеството в полза на организации или сдружения с обществено полезна дейност. 

Сред обсъжданите теми беше и степента на развитие на свободния пазар на електроенергия в светлината на ситуацията с отстраняването от пазара на търговеца на електроенергия Фючър Енерджи.

Обсъдени бяха действията на EVN по навременното информиране на клиентите на този търговец, намиращи се в Югоизточна България, за вариантите пред тях: от преминаването им към Доставчик от последна инстанция до намирането на друг търговец. От ръководството на EVN предупредиха, че ако до 15 декември клиентите на Фючър Енерджи не изберат нов доставчик, са застрашени от двойно по-високи сметки за ток, защото фирмата е отстранена от пазара на електроенергия. Преустановяването на търговията е станало по искане на самата компания заради финансова проблеми, пречещи й да обезпечи договорените доставки на ток за клиентите си. Сред клиентите на Фючър Енерджи има както предприятия и малки фирми, така й болници и детски градини. При такова положение, правилата за търговия с електроенергия предвиждат снабдяването да се поеме от доставчика, обслужващ съответната територия, но от EVN предупредиха, че цените на тока за такъв тип „неочаквани клиенти“ са с 50% по-скъпи от тези на свободния пазар. Във връзка с извънредната ситуация, свързана с отстраняването на „Фючър Енерджи“ от пазара на електрическа енергия и преминаването на значителен брой клиенти към Доставчик от последна инстанция, срокът, в който електроразпределителните дружества ще приемат заявления за смяна на доставчика се удължава до 15 декември.

По отношение на пазара на едро беше коментирано, че сигурността в пазара идва от прозрачността, която зависи от наличие на яснота за сделките с енергия. За тази цел подходящ модел е енергията, представляваща най-голям интерес от страна на търговците, да се продава през Българската Независима Енергийна Борса.

Другите теми на разговора бяха инвестициите да дружеството в Област Пловдив, извършената цялостна подготовка на EVN България за предизвикателствата на зимата и състоянието на съоръженията, ключовите проекти за Пловдив и полагането на магистрален топлопровод, който ще захрани с топлоенергия Медицинския университет, УМБАЛ „Св. Георги“, Денталната клиника, НОИ и др. обекти. 

По време на срещата беше изразено общото мнение, че целенасоченото и открито сътрудничество между институциите и бизнеса е в основата на дългосрочното и устойчиво развитие на всеки регион. 

 

Ваня Трингова
Връзки с обществеността
Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605567

 

Галерия

Skip to content https://www.livechatalternative.com/