Акцент, Новини

Празника на лозаро-градинарския факултет и Деня на лозаря отбелязаха в с. Брестник

С тържествен ритуал по зарязване на лозята отбеляза Празника на лозаро-градинарския факултет и Деня на лозаря Аграрния университет в Пловдив. По традиция, честването на св. Трифон Зарезан се състоя в учебната база на Катедрата по лозарство в с. Брестник.  Церемонията  започна с водосвет за здраве и пожелания за добра реколта. Гостите бяха приветствани от ректора на висшето училище  проф. Христина Янчева и декана на факултета доц. Красимир Михов.

В традиционното зарязване участие взеха  и  десетките официални гости сред, които посланикът на ЮАР Ванеса Калверт, турският  консул  Хюсейин Ергани, зам. областният управител Петър Петров, главният секретар на Областна администрация Борислав Димов, депутати, кметът на гр. Първомай Ангел Папазов, районни  кметове и представители на академичната общност в града.

За първи път в ритуала участваха и чуждестранните студенти от Южноафриканската република, които се обучават в Аграрния университет.  Празникът продължи с дегустатиция на видовете вина, добивани от уникалните сортове грозде, отглеждани в насажденията на базата и отлежали в учебната изба на университета.

 

Галерия

Skip to content https://www.livechatalternative.com/