Акцент, Новини

Областният управител Здравко Димитров и Пловдивският Митрополит Николай предвождаха празничното шествие на 24 май

Областният управител Здравко Димитров и Пловдивският Митрополит Николай предвождаха празничното шествие, с което  беше отбелязан Денят на просветата, културата и славянската писменост – 24 май.

Под звуците на химна на Стоян Михайловски „Върви народе възродени“, пъстрото шествие, в което се включиха ученици от всички пловдивски училища, премина по главната улица.

Честването на 24 май започна с тържествена литургия в храма „Св. Св. Кирил и Методий, отслужена от Негово високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, на която по традиция присъства и областният управител, заедно с екипа си.

Точно в 10.00 часа вратите на храма се отвориха и официалните лица и гостите на тържеството се отправиха към площада пред  Хуманитарната гимназия „Кирил и Методий“, където се присъединиха към носещите венци, цветя и транспаранти с образите на светите братя ученици, подредени в тържествен строй. Събитието започна с химна на Република България, след което Началника на РУО – Пловдив г-жа Иванка Киркова произнесе празнично слово, в което се казваше: „Преди 167 години Найден Геров повежда учениците от Епархийското училище в Пловдив, за да честват Кирил и Методий. Този ден се превръща в деня на българщината“. Тя благодари за труда на учителите, които се е превърнал в тяхна мисия, за подкрепата на родителите и за жаждата за знания на учениците.

Негово Високопреосвещенство отслужи тържествен молебен пред паметника на славянските равноапостоли и пожела на учителите да бъдат сеячи на словото, а на децата – да се държат за знанието и доброто.

Пред паметника на светите братя Кирил и Методий бяха положени венци и цветя както от официалните лица, така и от множеството ученици и гости на празника, след което празничното шествие, водено от мажоретен състав духовия оркестър „Пловдив“ и знаменосци, носещи иконата на Св. Св. Кирил и Методий, се отправи на празнично шествие по Главната улица.

В шествието се включиха и председателят на Общински съвет Пловдив – г-жа Савина Петкова, заместник областните управители и главният секретар на Област Пловдив, командирът на 68-ма бригада специални сили – бригаден генерал Явор Матеев, заместник кметове, общински съветници, учители, културни дейци, много граждани и гости на града.

След като дефилираха но Главната улица, всички се събраха на площад Централен, където официален поздрав по повод празника отправи председателят на Общински съвет – Пловдив – Савина Петкова, а тържеството продължи с празничен концерт, в който участваха Пловдивският Биг бенд, вокални, хорови, китарни и танцови състави.

 

Ваня Трингова
Връзки с обществеността
Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605567

 

Галерия

Skip to content https://www.livechatalternative.com/