Новини

Областният управител Здравко Димитров отбеляза заедно с културната общественост празника на Светите братя Кирил и Методий

Областният управител Здравко Димитров събра на тържествено честване Деня на Светите братя Кирил и Методий, 11 май, епархийски представители, начело с Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, дейци на науката и образованието, ректори и директора на училища, експерти в областта на културното наследство, читалищни и музейни работници, издатели, членове на творческите гилдии и представители на културните институти и медии, галеристи, актьори, певци, художници, общественици и депутати от Пловдив и областта.

За втори път, в качеството си на областен управител, Здравко Димитров отбелязва този ден заедно с хората на културата и духа.

Стилното тържество  се състоя и в навечерието на най-красивия, най-емоционалния и най-чистия български празник, 24 май, почитан от всеки българин, защото възхвалява духа на българската просвета, култура и славянската писменост.

Областния управител приветства гостите с „Добре дошли“. В емоционалното си слово, той не пропусна да отбележи, че пловдивчани трябва да се гордеят, защото именно тук, за първи път още в епохата на Възраждането през 1851г., по инициатива на Найден Геров в епархийското училище Св. Св. Кирил и Методий е организирано честване на Кирил и Методий – създатели на българската писменост. Той заяви, че денят на Кирил и Методий винаги ни изпълва с огромна гордост и заслужено национално самочувствие, защото именно на този ден най-силно осъзнаваме колко сме силни с нашата древна и богата култура.

„Светите братя Кирил и Методий на дадоха азбука, за да поемем в посока на Христовата светлина, а делото им ни отрежда водеща роля в сравнение с другите европейски народи, защото е разчупило българските граници и е осветило с книжовната си благодат цялата европейска цивилизация. Всички вие, които сте тази вечер тук, със своя неуморен труд  и творческа енергия продължавате делото на великите ни предшественици и ни дарявате с духовни сили и културен разцвет, които ще пребъдат и чрез идните поколения. За мен е чест и удоволствие да ви приветствам и съм горд, че тази вечер заедно ще отбележим светлото дело на Кирил и Методий. Защото знам, че политиката и политиците са преходни, а културата, образаванието и духовните ценности – вечни!“. С тези думи завърши приветствието си областният управител и честити празника на присъстващите.

След това, водещият на програмата, режисьорът Александър Карадимов, покани на сцената Негово Високопреосвещенство Пловдивският Митрополит Николай, който също отправи своите напътствени думи към гостите.

Депутатът от Реформаторския блок Димитър Шишков прочете поздралителен адрес от името на министъра на образованието и науката Меглена Кунева.

Музикалната програма започна с изпълнения на вокалните групи „Присъствие“, с ръководители Ася Сестримска и Евелина Палакова и „Фолклория“, с ръководител Здравко Мандаджиев от СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ Пловдив, които изпяха песните „Родна земя“ и „Прочу се бяла Рада“, а танцьорите от танцов ансамбъл „Марица“, с ръководител Нели Карабахчиева, изпълниха прекрасния народен танц „Пролетен момински“.

След тях на сцената излезе очарователната млада пловдивска певица, носителка на осем от най-големите музикални награди GRAND PRIX, Антония Маркова, която изпя заглавната песен от първия си самостоятелен албум “Как ще те обичам“.

След Антония Маркова, тенорът от Пловдивска държавна опера Ивайло Михайлов, изпя една от най-красивите италиански песни Con te partirò.

Изненадата на вечерта беше появата на емблематичния и любим за поколения пловдивчани певец Христо Кидиков. Той очарова присъстващите с неувяхващата си енергия и изпълни три от последните си песни, които пловдивчани ще могат да чуят и на концерта му на 13 септември на Античния театър в Пловдив.

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, в който почитаме делото на Светите братя Кирил и Методий – създатели на славянската азбука завърши с химна “Върви, народе възродени“.

Областният управител и чаровната му дъщеричка Рая разрязаха огромна торта във формата на книга, върху която бяха изобразени театрални маски и палитра. Символ имаше и в този жест, защото връзката между поколенията, приемствеността между опита и младостта имат изключително важно значение за бъдещето на нацията.

Ваня Трингова

Връзки с обществеността

Областна администрация – Пловдив

Последна редакция на 16 август, 2016 в 20:59

Skip to content https://www.livechatalternative.com/