Областният управител се срещна с посланика на Република Малта Н. Пр. Лино Бианко

Областният управител Здравко Димитров прие посланика на  Република Малта в България и Румъния – Н. Пр. проф. Лино Бианко.  Това е първата официална визита Негово Превъзходителство в Пловдив. На срещата присъстваха и заместник областните управители Петър Петров и Димитър Керин, главният архитект на Област Пловдив Валентин Маринов и оперният певец Ивайло Михайлов, който тази година беше гост на тържественото отбелязване на Деня на светите братя Кирил и Методий в Република Малта.

Г-н Димитров посрещна госта с „добре дошъл“ и му разказа за древната история на нашия град и за възможностите, които областта предлага за партньорство в сферата на културата, спорта, образованието и предприемачеството.

Дипломатът благодари за топлото посрещане и предоставената му възможност да се срещне с областния управител на Област Пловдив и екипа му. Г-н Бианко подчерта, че вече 47 години от основаването на българо-малтийските дипломатически отношения, връзките между двете държави стават все по-стабилни и трайни. Той изтъкна, че в Малта има много добре организирана българска общност, която обединява усилията си за развитието на тези връзки.  Като част от засилването на двустранните отношения е и посещението в началото на годината в България на президента на Малта – Нейно превъзходителство Мари-Луиз Колейро Прека, която присъства на българско-малтийския бизнес форум, по време на който бе подписан меморандум за сътрудничество между Българската търговско-промишлена палата и Малтийската търговска палата. Г-н Бианко каза, че връзките между нашите две страни се заздравяват все по-силно, а един от най-големите символи на духовната връзка между двата народа е честването на празника на славянските просветители  Кирил и Методий, което вече трета година се отбелязва тържествено в Малта благодарение на президента на Републиката –  Нейно превъзходителство Мари-Луиз Колейро Прека. В страната има и българско неделно училище, в което през уикенда над 80 деца учат български език, литература и култура. Приликите между двете страни, не свършват до тук.  През първата половина на 2017 година Малта беше председател на Света на Европейския съюз, а България – през първата половина на 2018-а. В момента столицата Ла Валета е Европейска столица на културата, а през идната година Пловдив ще приеме домакинството на този голям културен форум.

Негово Превъзходителство прояви интерес към възможностите за двустранно партньорство във връзка с културната програма на града и каза, че малтийски колективи имат готовност да се включат в събитията през 2019 г. Г-н Димитров заяви, че изцяло подкрепя инициативата и ще съдейства за нейното реализиране.

В края на срещата областният управител подари на госта плакет, а Негово Превъзходителство не скри, че е останал с изключително приятно впечатление от топлия прием и приятелско отношение, което среща. Той изрази радостта си от взаимния интерес да се работи в посока на заздравяване на взаимоотношенията между Област Пловдив и Малта.

Н. Пр. проф. Лино Бианко не е дипломат от кариерата, а от академичните среди. Той е дипломиран по философия и хуманитарни науки, архитектура и строителство, индустриална геология и история на архитектурата в университета на Малта, Лейсестър и Лондон. Член е на Кралското дружество по изкуствата (Лондон) и Геологическото дружество (Лондон), член на Kamra Tal-Perit (Малта) (Малтийска асоциация по архитектура и строителство) и има присъдена титла на Европейски инженер (FEANI) Европейска асоциация на националните инженерни асоциации. Понастоящем е редовен член на академичния състав на катедрата по архитектурен и градски дизайн към Факултета по изграждане на околната среда, Университет на Малта, където преподава история на архитектурата и градоустройството, история и теория на архитектурата и е ръководител на архитектурни проекти и дисертации, свързани с историята и философията на архитектурата. Провел е редица интердисциплинарни изследователски проекти и e автор на повече от 200 технически доклада в областта на архитектурата, управлението на околната среда и градоустройството.

Ваня Трингова
Връзки с обществеността
Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605567

Галерия

@ven10

© Областна администрация Пловдив 2012-2017