Акцент, Новини, Съобщения

Четвъртото издание на националните дни за учене през целия живот ще се проведе в Пловдив

Министерството на образованието и науката и екипът на националния координатор за учене на възрастни организират за четвърта поредна година Национални дни за учене през целия живот. Събитието е основната национална проява, свързана с ученето през целия живот и ученето на възрастни. То ще се състои от 3 до 5 октомври в гр. Пловдив.

И през тази година Националните дни за учене през целия живот ще бъдат разнообразен, интересен и привлекателен пъзел от прояви. Тяхната основна цел ще бъде да популяризират значението на ученето през целия живот в България. Усилията на организаторите и участниците ще бъдат насочени към мотивиране и насочване на повече български граждани към ползите от дейности за образование, обучение и учене.

В рамките на събитието ще бъдат организирани: Национален заключителен форум, свързан с Електронната платформа за учене на възрастни в Европа (EPALE), Изложение на институции и организации за учене на възрастни, Церемония за връчване на годишните награди в сектора за учене на възрастни, както и други съпътстващи прояви.

Популярността на Дните за учене през целия живот се увеличава всяка година. Доказателство и за утвърждаващия се европейски облик на събитието е заявеният още през 2017 г. интерес за участие от представители на националните координатори за учене на възрастни от други европейски държави. Очаква се в събитията от програмата да се включат гости от Турция, Белгия и Македония.

Националните дни за учене през целия живот, чието откриване ще бъде на 3 октомври  от 18,30 в Цар Симеоновата градина, Виенски павилион, ще започнат с провеждането на Национален заключителен форум за EPALE в „Гранд хотел Пловдив“ на 03.10.2018 г. от 14,30 часа и на 04.10.2018 г. от 9,30 часа.  В рамките на това събитие ще бъде представена ролята на EPALE за развитието на общността от професионалисти в сектора за учене на възрастни. Предвижда се да бъдат представени резултатите от изпълнението на Комуникационната стратегия на България за EPALE през 2017-2018 г., както и бъдещите дейности за национална подкрепа на Платформата през 2019-2020 г. Форумът ще осигури пространство за представяне на добри европейски, национални, регионални и местни практики за учене на възрастни.

Традиционното изложение на институции и организации за образование и обучение на възрастни, което ще се проведе на 4.10.2018 г. от 14,00 до 18,00 часа в Цар Симеоновата градина, Виенски павилион, ще предостави широки възможности за демонстриране на умения от възрастни обучаеми, както и на продукти, произведени в резултат от учебната дейност. Интересът към изложението се увеличава с всяка изминала година. То се превърна в място за установяване на контакти между различни институции и организации, обсъждане на различни подходи за популяризиране на ученето на възрастни, обмен на идеи за добри практики и др.

Стимулирането на постиженията на най-изявените представители на сектора за учене на възрастни през тази година отново ще бъде неизменна част от събитията, които ще се проведат в Пловдив. Организираната специално за тази цел церемония за връчване на годишните награди в този сектор ще открои ключовите приноси на всички, които променят реално нагласите към учене през целия живот.

Пловдивските дни за учене през целия живот ще завършат по традиция с провеждането на един учебен ден. Той ще предостави уникални възможности на гостите от страната, както и на представителите от другите европейски държави, да се запознаят със занаятите в Стария град.

Участниците ще представят пълния спектър от заинтересованите страни в сектора за учене на възрастни: представители на различни равнища на управление, вкл. на национално, областно и общинско ниво; работодателски организации и отделни работодатели, синдикалисти, ръководители на институции и организации за учене на възрастни, учители, обучители и др. В центъра на събитията ще бъдат и неговите най-важни участници – настоящите и бъдещите обучаеми. Както винаги, очаква се събитията да бъдат посетени от много граждани и гости на гр. Пловдив, съседните области и общини.

Националните дни за учене през целия живот се осъществяват по Проект № 592041-EPP-1-2017-1-BG-EPPKA3-AL-AGENDA „Националните координатори в изпълнение на Европейската програма за учене на възрастни“, финансиран с подкрепата на Програмата на Европейския съюз в областта на образованието, обучението, младежта и спорта „Еразъм +”.

Последна редакция на 01 октомври, 2018 в 14:39

Skip to content https://www.livechatalternative.com/