Акцент, Новини

Каназирева: На територията на Пловдив и областта няма регистриран случай на коронавирус, предприети са всички предпазни мерки

Място за паника и безпокойство в Пловдив и областта няма, заяви областният управител Дани Каназирева след  редовното заседание на Областния кризисен щаб.  Към момента няма  регистриран случай на коронавирус в региона, а институциите са в непрекъсната връзка и в изпълнение на предприетите превантивни мерки. Към днешна дата се очакват резултатите от  взети проби на 8 души, които са хоспитализирани в инфекциозна клиника. Пациентите са в добро общо състояние.

РЗИ и служители на Гранична полиция са в непрекъсната връзка, осигурен е контрол на летище „Пловдив“. Засилва се и координацията между МВР и РЗИ, относно проследяване на  чуждите туристи, които идват от рискови райони и пребиват на територията на областта. В готовност е определената леглова  база  за инфекциозните случаи в болниците. Към  момента от целия наличен леглови фонд в здравните заведения е зает около 70% , което е много добър показател.

Здравните власти апелират да не се създава излишна паника, а всеки пациент, при симптоми,  първо по телефона да търси контакт с личния си лекар. РЗИ обяви и денонощен дежурен телефон за въпроси, относно коронавируса -0884 546 177

По данни на РЗИ на територията на Пловдив и областта има завишение на ОРЗ и грип, но няма основание да се обяви грипна епидемия. В отделни училища в областта се обявява  само грипна ваканция. Това са учебните заведения в град Брезово, с. Граф Игнатиево и с. Труд. Ежедневно информацията ще се актуализира с РУО в Пловдив.

В заседанието днес  участваха представители на  всички институции, ангажирани с проблема – РЗИ, болници, РД на МВР, Гранична полиция, Община Пловдив, Центъра за спешна медицинска помощ, Българския лекарски съюз, Сдружението на общопрактикуващите лекари-Пловдив и Областната дирекция по безопасност на храните.

Следващото заседание на щаба е в сряда -11.03.2020 година.

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

Галерия

Последна редакция на 14 март, 2020 в 16:47

Skip to content https://www.livechatalternative.com/