Акцент, Новини

Каназирева: Да не създаваме излишна паника, ситуацията в областта се следи и са предприети нужните превантивни мерки срещу коронавируса

Грипната ваканция за учениците се удължава до края на седмицата

На територията на областта към момента няма изолиран коронавирус.  Двете съмнителни проби  в Пловдив са отрицателни, към днешна дата не се чакат други резултати.

Областният управител Дани Каназирева апелира да не се създава излишна паника сред хората. По думите и институциите са в непрекъсната координация помежду си. Предприети са всички мерки и се спазват препоръките от Националния  щаб за борба с коронавируса.  Осигурени са предпазни средства за отделенията в болниците, където ще бъдат настанявани евентуални пациенти с коронавирус. Осигурени са и достатъчно легла за такива пациенти – в инфекциозна клиника на УМБАЛ “Свети Георги“  са 76+6 легла,  20 от които са свободни. В отделението по инфекциозни болести в общинската болница в Карлово са 10 легла, а в УМБАЛ “Пловдив“ са 36. Бившата окръжна болница обаче, обмисля  вариант при нужда да отдели един етаж с 10 легла за инфекциозно болни пациенти. При необходимост във Военна болница и Кожна клиника също ще бъдат осигурени  по 10 легла. Към момента  общият брой на свободните легла в здравните заведения в областта и града са 2500.

Осигурени са предпазни облекла и средства за болниците, спешна помощ и за органите на реда и Гранична полиция.

 Събира се  информация за необходимите предпазни средства за  социалните и здравни служби, детските заведения и администрацията в общините. Необходимите допълнително количества ще бъдат осигурени за месец. Дадени се препоръки за дезинфекция в училища и обществени сгради, както и за автобусите от градския и междуселищен транспорт.

„Няма място за паника, всички институции са в пълна готовност. Спазваме указанията и всички масови  събития са отменени. Грипната ваканция за учениците се удължава до петък, включително, в  детските градини и ясли се  засилва контрола по приема на децата и мерките за дезинфекция. Утре на среща с кметовете на 17-те общини  ще обсъдим още веднъж  мерките и по места. Нека бъдем отговорни и да спазваме указанията“, допълни Дани Каназирева.

Призивът на здравните власти към хората  е да се следва алгоритъма на МЗ и Националния щаб и първо да се търси консултация по телефона с личния лекар, който според симптомите да насочи болния към спешна помощ или инфекциозно отделение. 

В Областния кризисен щаб участваха представители на  всички институции, ангажирани с проблема – РЗИ, болници, РД на МВР, Гранична полиция, ДАНС, СКСО, Община Пловдив, РУО, Центъра за спешна медицинска помощ, Българския лекарски съюз, Сдружението на общопрактикуващите лекари-Пловдив, БЧК и Областната дирекция по безопасност на храните.

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

Галерия

Последна редакция на 14 март, 2020 в 16:47

Skip to content https://www.livechatalternative.com/