Акцент, Новини

Каназирева: Всички институции с превантивни мерки, засилен контрол и мониторинг заради замърсяването на река Марица

За да се установи причинителят на замърсяването на водите в река Марица, пробите са изследвани по 86 показателя, които могат да предизвикат токсичност – цианиди, арсен, живак, други метали, пестициди и общи физикохимични показатели. Установено е, че залповото замърсяване на река Марица край Пазарджик и Пловдив преди три дни е от пестициди, чиито измерени количества са два пъти над нормите.

Това стана ясно по време на съвместна пресконференция на областния управител на Пловдив Дани Каназирева, директора на БДИБР Цветелина Кънева и директора на РИОСВ – Пловдив доц. Стефан Шилев. Проверките на институциите по взетите на 25 януари проби от водите на реката са показали замърсяване с три вида пестициди.

Екокатастрофата е голяма. Досега не е имало такова замърсяване в района на реката и с такива щети. Не може да се каже точното количество измряла риба, но става въпрос за тонове. Някои от екземплярите са 10-годишни.

В момента е възстановено нормалното състояние на реката. Забраната за улов на риба остава до излизане на окончателните резултати от взетите проби. Не се препоръчва и досега до водата  на хора и животни.

Марин Маринов от Басейнова дирекция обясни, че след приключване на разследването по случая, ще потърсят  отговорност на виновните по Закона за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети.

Все още се чакат пробите, взети от мъртвата риба, които са изпратени в специализирана лаборатория в София. При направените проверки от Областна дирекция по безопасност на храните на регламентирани и нерегламентирани пазари не е установена продажба на риба от замърсения район на Марица.

Няма риск за питейната вода на Пловдив, но ще се изчакат вторичните проби на водата, за да се възстанови в пълен обем работата на помпени станции Юг и Север .

Всички институции се ангажираха с предприемането на превантивни мерки, засилен контрол и учестен  мониторинг.

От Басейнова дирекция през лятото ще извършат пълен биологичен мониторинг на река Марица за да се видят реално какви са нанесените щети.

По инициатива на областния управител Дани Каназирева ще се създаде комисия за проверка на всички складове на територията на областта, в които се съхраняват пестициди. В момента на територията на областта са 6 склада, които се охраняват. Директорът на РИОСВ – Пловдив, доц. Стефан Шилев обясни, че по българо-швейцарска програма  818 тона от препаратите вече са транспортирани за обезвреждане до Лион, а от страна на екоинспекцията се извършва необходимия контрол.

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/