Акцент Новини

Каназирева: Във всички общини от област Пловдив са предприети превантивни мерки срещу разпространението на коронавируса

Ситуацията в Пловдив и областта непрекъснато се следи и са предприети всички мерки, за недопускане разпространението на COVID-19. Те касаят училища, детски заведения, здравни и социални служби, общинска администрация и решения за отмяна на масови мероприятия. Това стана ясно от проведената среща на областния управител Дани Каназирева с кметовете на общините в областта, районите кметове на Пловдив и директорите на болниците в Асеновград, Карлово, Раковски и Първомай.

 Кметовете съобщиха, че във всяка община има вече сформирани оперативни екипи, които координират действията между институциите. Във всички училища, детски градини и обществени сгради се извършва дезинфекция, на входовете се поставят дезинфекционни стелки и се следи стриктно за спазване на хигиенни изисквания. Дадени са указания за извършване на дезинфекция и на автобусите от междуселищния транспорт.  Общините са направили заявки за осигуряване на предпазни средства – маски и ръкавици, които чрез областна администрация ще бъдат подадени като необходимост към Националния оперативен щаб. Общата бройка която ще заяви област Пловдив е над 500 хиляди маски и над 500 хиляди чифта ръкавици.

В момента, общинските болници в Първомай, Асеновград и Раковски, имат осигурени предпазни средства –маски и ръкавици за медицинските екипи. В болницата в Карлово, където има инфекциозно отделение с 10 легла, са осигурени и предпазни облекла за персонала. Дадена е заявка за допълнително количество. По инструкция предпазни облекла ще бъдат осигурени  за  МВР, Гранична полиция, Спешна помощ, инфекциозните отделения  и службите, които имат пряк контакт с потенциално заразени.

Дани Каназирева съобщи, че областна администрация е получила дарение от 3000 броя маски, които ще бъдат предоставени на Дома за стари хора в Пловдив -500 броя и на МВР – Сектор „Български документи за самоличност“-2500 бр.

„Държим непрекъсната връзка с кметовете. Правим всичко възможно да осигурим необходимите предпазни средства. Най-важното е да не се създава паника сред населението и стриктно да се следва указанията при съмнение за заболяването, уточни областният управител.

Здравните власти съветват първо пациентът да се консултира с личния си лекар, при възможност да си направи тест за обикновен грип и чак след това по преценка на специалист да се свърже със Спешна помощ или инфекциозна клиника.

По данни на РЗИ на територията на областта няма изолиран коронавирус.  В момента се чакат резултатите от  проби на две пациентки, които лежат  в инфекциозна клиника и проби от 18 пациенти с доказана пневмония от други лечебни заведения.

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

Галерия

https://www.livechatalternative.com/