Акцент, Новини

Областният управител Дани Каназирева представи приоритетните инфраструктурни обекти на територията на областта

На среща с представители на общините, Областно пътно управление, инженери и проектанти бяха обсъдени  етапите на реализация и сроковете за изпълнение на най-важните пътни проекти.

Областният управител подчерта, че на първо място с ускорени темпове се работи по изграждане на локалите на Асеновградско шосе

„Важното е, че  тяхното изпълнение беше спасено, тъй като имаше риск отчуждителните процедури, проведени от община Куклен да бъдат погасени и всичко да започне отначало. Причината  бе, че община  Куклен нямаха средства да заплатят имотите за отчуждаване. След разговори  с АПИ и МРРБ и  денонощно комуникация  с общинското ръководство на Куклен, в последния момент успяхме да сключим ново споразумение с АПИ и парите бяха преведени на община Куклен, уточни Каназирева

 Тя допълни , че към момента всички отчуждителни сделки са приключени, както и съдебните дела. Преди два дни е влязла в сила и последната заповед за отчуждаване.

Има технически проект, който вече е съгласуван с  институциите. Избрана е фирма за строителен надзор и няма жалби. В момента тече изменение на кадастралните карти на трите засегнати общини –Куклен Асеновград Родопи, за да  се отбележат имотите като общински и да се учреди право на строеж в полза на АПИ.

„Има избран изпълнител и очаквам съвсем  скоро да започне строителството на локалите. Като областен управител ще направя всичко възможно това да стане в най-кратки срокове –одобряването на проекта и издаването на разрешението за строеж, коментира Каназирева.

По думите й  активно се работи и по проекта за Околовръстното шосе на Пловдив. Проведена е обществена поръчка за проектиране по 3 обособени позиции. На 24 февруари комисия по избор е дала 5 дни срок с указания към фирмите. Очаква се да бъдат определени изпълнителите  и да се сключат договори за проектиране.

Друг приоритетен  проект е изграждането на  Югоизточният  обход. От страна на областна администрация в много кратки срокове е свършено всичко необходимо за изясняване  статута на земята и парцелите за отчуждаване. Незабавно мина и съгласуването  в Службата по геодезия, картография и кадастър и  Областната земеделска служба реши проблема с категоризацията на 8-те проблемни имота. Според Каназирева  най-голямата опасност  да се забави реализацията идва от факта , че обектът е от национално значение и задължително трябва  да мине през  МОСВ.  Екоминистерството трябва да прецени дали обектът трябва да мине само с преценка за въздействие върху околната среда или с ОВОС. Искането е входирано на 31 януари.

„Чакаме от МРРБ нова заповед за разрешение за изработване на парцеларен план. След което, да бъде обявен и съгласуван  и  да се проведе обществена поръчка за изпълнение на обекта. Важна подробност е, че тук отчуждителните процедури не спират строителството, поясни областният управител.

Сред приоритети за пътната инфраструктура в областта е предложението, което  е  прието от АПИ, за   ремонт на пътя Дуванлии-Черничево, община Хисаря.

„Това е изключително важен път за общината като туристическа дестинация, коментира Каназирева

Тя обясни, че е много важно и довършването на надлеза до  Хисаря, чиято конструкция е от 30 години и ако не се завърши ще се изгуби инвестираното до този момент.

„Община Хисаря е подготвила документацията   по собствеността на засегнатите имоти,  вече им решение и на общинския съвет за прехвърляне им на АПИ. Малка част от терените са частни, но има и решение за изкупуването им, в момента  се чака оценка. След обществената поръчка от АПИ на инженеринг ще започне актуализация на проекта и изпълнението му, обясни Каназирева

Тя съобщи още, че са проведени разговори  с директора на АПИ Георги Терзийски,  тази година да започне процедура и  да се обяви обществена поръчка за предпроектни проучвания за разширяване на пътя Труд – Калояново.  По думите на областния управител  тази пътна отсечка е с натовареност като на магистрала, там има много често ПТП-та.

„ Поне да сложим началото на този изключително важен пътен проект за Пловдив и областта, категорична е Каназирева.

За тази година е заложен ремонт и на пътя от село  Певците през Карлово до с. Васил Левски, който е в много лошо състояние.

Предстои и текущ ремонт на  пътя Пловдив-Пазарджик в отсечката на пловдивска област. Очакванията са до началото на летния сезон да приключи ремонтът.

В обектите за тази година се планира  и цялостна реконструкция на моста на река Марица на републикански път Първомай-Градина, който от 6-7 години е ограничен за ползване  на МПС до 5 тона. Съоръжението е компрометирано като цяло. Одобрен е парцеларен план през октомври миналата година, текат процедури по смяна на статута на имотите и прехвърлянето им на АПИ.

“Чакаме обявяване на обществена поръчка за изграждане на нов мост с подходи“, уточни областния управител.

„Не на последно място, имам  уверение, че след зимното поддържане на пътната мрежа ще започне възстановяване и полагане на  пътната маркировка, което е изключително важно за безопасността, заключи областният управител.

На срещата присъстваха  кметове и представители на общините Куклен, Асеновград и Родопи, директорът на Областното пътно управление Йордан Калев и специалистите от фирмите  „Пътпроект“ и  „ИСА 2000“.

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

Галерия

Последна редакция на 12 март, 2020 в 20:22

Skip to content https://www.livechatalternative.com/