Акцент, Новини

Каназирева: Ситуацията в областта е спокойна, нека всички да спазваме указанията и въведените мерки

В работещите магазини се въвежда пропускателен режим

Ситуацията в Пловдив и областта към момента е спокойна. Няма регистриран случай на заразен с коронавирус. Стриктно се изпълнява заповедта на Здравния министър за въведените противоепидемични мерки, а оторизираните органи – МВР, РЗИ и Областна дирекция на храните следят за нейното изпълнение.

На свое заседание днес, Областният кризисен щаб, на основание решението на НС за обявяване на извънредно положение и заповедта на здравния министър и с оглед на изпълнение на разпорежданията за допълнителни противоепидемични мерки в пловдивска област, взе решение за осигуряване на социална дистанция и пропускателен режим в хранителните и нехранителни хипермаркети.

Бе решено да се създаде строг пропускателен режим в хранителните хипермаркети и супермаркети /до 100 посетители/ с оглед недопускане на близък физически контакт между хората и да се избегне потенциално заразяване. Да се създаде и обезпечи пропускателен режим за нехранителни хипермаркети до 50 човека.

При изчакване пред обектите да се осигури дистанция от 1,5 м между хората.

В останалите магазини да се осигури дистанция между посетителите минимум 1,5м или задължително носене на предпазни средства, което е задължение на управителите на обектите.

На среща с представители на големите търговски вериги –хранителни и нехранителни, бяха обсъдени взетите решения, като се предостави възможност на собствениците на магазините ,да определят оптималния брой посетители спрямо търговската площ на обектите си и да уведомят писмено Областния кризисен щаб за решенията си.

„Не ви нареждам, а моля и апелирам, да вземем решение и заедно да се справим със ситуацията. Молим за вашето съдействие, за да овладеем напрежението сред населението. Целта е не да се налагат глоби и санкции, а да намерим най-разумното решение. Най-важното е да запазим здравето на хората, заяви областният управител Дани Каназирева пред представителите на търговските вериги.

Във всеки един район на града също се следи изпълнението на заповедта на ЗМ, като районният кмет при проблем ще реагира с Общинска охрана и Общинска полиция. Координацията между тях, при подадени сигнали, ще се осигурява от Областна управа. Това бе решено на среща с районните кметове и представителите на Областния кризисен щаб. Във всеки един район има вече създадени екипи, които от сутринта извършват проверки. Има издадена заповед да не се допуска и струпване на хора по детските площадки, като целта е да се предпазят както възрастните, така и децата.

Областният кризисен щаб е в непрекъсната връзка и с общините от областта. До момента няма подадени сигнали за установени нарушения на заповедта на МЗ. Заповедта се спазва, уверяват общинските кметове. Във всяка една община се извършва необходимата дезинфекция на търговските обекти, обществените сгради, дадени са указания за засилен санитарно-хигиенен режим и се следи как се спазва.

„Работим в непрекъсната връзка с всички институции и на територията на цялата област. Денонощно следим ситуацията със МВР, РЗИ и Областна дирекция на храните, кмета на Пловдив, районните кметове и кметовете на общините в областта, коментира областният управител.

Тя съобщи, че сигнали за нарушения, струпвания на хора и други въпроси в Областна администрация има дежурен телефон 032 628 595.

Решение № РД-20-41/14.03.2020г. на Областен кризисен щаб.

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

Галерия

Skip to content https://www.livechatalternative.com/