Акцент, Новини

Тестват работещите в Спешна помощ в Пловдив за COVID-19

Новият случай на положителен с COVID-19 в град Пловдив е на лекар, който работи в Спешна помощ.  Той е хоспитализиран за лечение в Транспортна болница. Положителното в случая е, че медикът не е бил на работа от 10 дни, самоизолирал се е, а това до известна степен намалява риска за неговите колеги.

По тази причина областният управител Дани Каназирева свика рано днес извънреден Медицински щаб, на който присъства и директорът на РЗИ д-р Ваня Манчева.

Единодушно бе прието предложението на  областния управител да се извърши тестване на  110 души от Спешна помощ. Изследването ще обхване контактните лица и екипи, работещи в Спешна помощ на територията на Община Пловдив. Медицинският щаб реши тестването да започне  още днес и да се  извърши в лабораторията на УМБАЛ “Каспела“.

„За мен това е изключително важно и настоях за масово тестване в Спешна помощ, за да се осигури спокойствието на работещите там, а и да не се поемат рискове за намаляване на екипите в това толкова важно за здравната система звено. В такава ситуация не трябва да се пестят ресурси, а първо да се мисли за лекарите и останалите работещи на първа линия, коментира Каназирева.

Тя съобщи, че вчера  85 служители –медицински и немедицински лица от Спешна помощ, са получили обещаните по 1000 лева допълнително възнаграждение.

С днешния случай, броят на инфектираните медицински лица става общо 12 – 3-ма лекари, 2-ма от които са напълно оздравели, 4 – медицински сестри, от които 2 са оздравели, а другите са изписани за възстановяване в къщи, 1 акушерка, която също е излекувана, както и 4 санитарки – две от които са хоспитализирани, а другите две  са напълно оздравели.

Общият брой на пациентите с COVID-19, жители на Пловдив и областта, е 43.

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/