Акцент, Новини

Първа онлайн пресконференция на Областния кризисен щаб за взетите решения

На свое заседание Областен кризисен щаб взе решение да бъде създаден Медицински щаб, постоянно действащ, който ще отговаря за организацията на легловата база, графика на заетост на леглата, апаратура и всичко свързано с приемането на пациенти. Щабът ще е към областния управител и областния кризисен щаб и ще заседава ежедневно,  а решенията , които ще  взима ще се спускат за изпълнение към съответните здравни и общински институции.

Той е в състав  -председател д-р Сийка Димчева от РЗИ и членове –директорите на Военна болница, УМБАЛ “Свети Георги“, УМБАЛ “Пловдив“, Бърза помощ, д-р Георги  Кръстев –секретар на Районната лекарска колегия и проф. Илиан Дойков, който ще представлява частните болници.

Щабът ще заседава в Областна администрация, като първото заседание е още днес в 16.30 и ще се обсъдят: Налични легла в държавни и частни болници и редът за постъпване. Ще започне да се подготвя и втория етап, ако има повече регистрирани случаи, а именно „Свети Мина“- с нужен персонал , предпазни средства и апаратура. Ще бъде определено съответно и коя болница ще й предостави допълнително персонал и апаратура.

Областният кризисен щаб реши, също така, във всяка общинска, държавна, частна болница,  ДКЦ-та и МЦ-ве,  при възможност да  се отдели помещение за изолация на съмнителните случаи за коронавирус от чакащите пациенти.

Взе се решение от Областния щаб ИТ  фирми и Кол центрове да вземат мерки, за да работят с намален капацитет като  посочат до какъв процент ще намалят работещите в офисите си , а останалите да работят в домашни условия.

Щабът реши  козметичните студия да преустановят работа  до 29 март, тъй като повечето процедури крият риска за пренасянето на вируса.

С друго решение се забраняват и провеждането на общи събрания на етажната собственост.

С пълно мнозинство, на днешното заседание, се взе отново решение общините да съгласуват предварително  всички свои решения във връзка с извънредното положение, тъй като вече има случаи на решения, който противоречат на решенията на Министерски съвет и ЗМ.

Относно автобусите на градския транспорт се взе решение в сутрешните и вечерните часове да има нормално разписание с големи автобуси, за да се избегне струпването на хора, а през деня ще се преценя дали  могат евентуално да се разредят автобусите.

Предишното решение за празничен график на автобусите в областта категорично  не беше съгласувано с областния щаб.

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

Галерия

Skip to content https://www.livechatalternative.com/