Акцент, Новини

Каназирева: Трябва да сме единни в ситуацията, в която се намираме

Заседанието на  Медицинския щаб, което се проведе днес в Областна администрация,  бе открито от областния  управител Дани Каназирева.

По време на заседанието бяха поставени и подробно разисквани въпроси и предложения, свързани с дейността на МЩ, а след направени разисквания, щабът се обедини и прие  важни решения.

Всички единодушно потвърдиха  решението прието на 13, 03,2020 г. на заседание на Областния кризисен щаб, относно определянето на МБАЛ „Свети Мина“ за организирането й и като инфекциозна болница.  В нея ще бъдат настанявани по-леки случаи на заболели, а при необходимост и при усложняване на състоянието на пациенти,  ще бъдат транспортирани до другите болници. След извършена проверка в МБАЛ “Свети Мина“ от  д-р Сийка Димчева от РЗИ и от д-р Георги Кръстев от БЛС  е установено, че условията в здравното заведение са много добри и че болницата разполага със кислородна инсталация с входове към леглата.

„Към момента в „Свети Мина“ имат налични 500 маски, ръкавици, заявени са още, няма заявления за напускане на медицински сестри към 13,30 часа, съобщи областният управител Дани Каназирева и апелира да не се всява паника в общественото пространство.

Съставът на специализирания медицински щаб единодушно потвърдиха на срещата , че е нецелесъобразно УМБАЛ „Св. Георги“  и УМБАЛ-Пловдив  да бъдат трансформирани изцяло в инфекциозни болници, тъй като се нарушава лечението на стотици пациенти с други заболявания, включително и такива, приети в спешните  отделения. Като нецелесъобразно бе определено  и предложението към настоящия момент, да бъде ремонтирана затворената преди години Белодробна болница в града.

Относно организацията на другите болници и готовността им да приемат потенциални пациенти с коронавирус е създадена строга организация и график за реда на болниците и свободните легла в тях, за да знаят къде ЦСМП да транспортират пациентите. Щабът реши ежедневно, такава  информацията ще бъде подавана към спешна помощ.  По информация на проф. Илиан Дойков, който представлява частните болници, всяка една от тях е определила свободни легла и респираторни апарати само за пациенти с за COVID-19.

Щабът реши също така  да бъде изготвена заповед от Областния управител на област Пловдив и председател на ОКЩ, с която Многопрофилна транспортна болница-Пловдив, да бъде задължена да предприеме действия по подготовка на леглова база за пациенти с установен COVID-19.

„Това е  единствената болница, която с писмо до РЗИ даде отказ да предостави легла, което е недопустимо в тази ситуация, коментира областният управител  и добави, че е провела разговор с председателя на Националния щаб проф. Мутафчийски и ресорното министерство за решението на Кризисния щаб.

Медицинският щаб реши да бъде извършена проверка на Транспортна болница, за да се види с какви възможности разполага като легла, апаратура и персонал и при необходимост да поеме за лечение потенциални пациенти с коронавирус.

Щабът реши също така общинските болници в Карлово, Първомай, Раковски, Асеновград  и двете общински болници в Пловдив да подготвят план за частично преструктуриране на отделения и определяне на легла за поемане на случаи с COVID-19.

Във връзка с доставките на защитни облекла и предпазни средства, което според областният управител и представителите на МЩ е изключително важно и първостепенно“ се възложи на РЗИ още днес да изпрати отново заявка към Логистично-координационния  център с ръководител комисар Николай Николов.

След решението  на щаба от вчера да бъдат формулирани ясни указания за личните лекари от РЗИ-Пловдив, те са изготвени и ще бъдат  изпратени до всички ОПЛ на територията на област Пловдив.

„ Очакваме съдействие и разбиране от всяка една болница. Очаквам разбиране, помощ и бързи действия от директорите на всяка една болница, която е обект на решение на областния щаб. Не може да се делим в такава сериозна ситуация. Не бива. Ние трябва сами  да си свършим работата, апелира отново областният управител.

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/