Акцент, Новини

Каназирева: Болниците и Спешна помощ в реално време ще следят свободните легла в отделенията за COVID-19, комисия ще консултира и следи за хоспитализациите и изписването на болните

Към момента организацията на болниците за лечение на пациенти с К-10 на територията на областта включва 11 болници в Пловдив, от които 6 частни, 3 държавни и 2 общински, като в последните дни се включи и  ВМА-Пловдив с 12 легла. В областта са  включени 4-те общински болници –  Карлово, Раковски, Асеновград и Първомай.

Леглата в болниците в Пловдив са 357, а в областта са 118. Разкритите легла за интензивно лечение са 52.

Допълнително, с решение от вчера, се разкриват  още 66 легла (13 в  УМБАЛ“ Каспела“, 21 в УМБАЛ “Пълмед“ и 32 в  УМБАЛ „Св. Георги“), с което общия брой на територията на Пловдив и областта стават 605.

Освен това, във всички отделения 30 % от леглата са  отделени за пациенти с  неустановен К-19, а останалите легла са  за болните с поставена диагноза. Това дава възможност да не се връщат пациенти без направен тест. Това съобщи областният управител и председател на ОКЩ Дани Каназирева

„Към момента, най-отговорно мога да заявя, че на територията на област Пловдив всички заповеди на здравния министър са изпълнени на 100%.  Имаме още един вариант за допълнителни легла в болница  „Свети Георги“. Вече съм разговаряла с проф. Мариана Мурджева –ректор на МУ и с проф. Карен Джамбазов и до неделя Медицинският университет ще освободят административния блок на клиниката по инфекциозни болести, където е катедрата по епидемиология. Там започват веднага ремонтни дейности и от 1 януари ще бъдат разкрити  още 30 легла там,“ допълни Каназирева.

Тя подчерта, че така създадената организацията е всъщност първи и втори етап от областния план за овладяване на пандемията, който е започнат още през юни месец и бе готов до 1 септември.

„ Вече обсъждаме и третия етап,  за да сме подготвени, както и до сега, но първо ще  го обсъдим много сериозно в Медицинския щаб, след това ще  се съгласува със здравния министър. Смятам че имаме сравнително добра организация, доколкото такава може да съществува в усложняващата се ситуация, осигурили сме легла и персонал, но от тук нататък всичко зависи от организация в самите болници,“ каза Каназирева.

Според нея част от проблемите са, че от една страна има все още болници, които хоспитализират леки случаи и по този начин се заемат легла, от хора, които реално могат да бъдат на домашно лечение. От друга страна, много хора в уплахата си и паниката си, държат да бъдат хоспитализирани.

„Моят апел е да не се подаваме на паниката. Всеки човек първо да  потърси личния си лекар и според състоянието и лекарската преценка да бъде решено дали да се търси болнично заведение или да се остане в къщи. Според всички специалисти всеки престои е високо рисков  в Ковид отделенията, защото там вирусният товар е много по-голям, призова  областният управител.

Тя припомни, че вече е сформирана  специална  комисия от двама инфекционисти, анестезиолог, пулмолог и представител от РЗИ, която да съдейства на лечебните заведения с консултации, но и да следи хоспитализацията и дехоспитализацията  на пациентите на територията на нашата област. Председател на комисията е проф. Мариана Стойчева, ръководител Катедрата по инфекциозни болести и паразитология на МУ.

За да бъде подобрена координацията между здравните заведения и екипите на Спешна помощ е разработена и специална програма, която ще даде възможност в реално време да се следят свободните легла в Ковид отделенията. Достъп до данните ще имат болниците, Спешна помощ, РЗИ и ОКЩ.

„Ще изискам всяко освободено или заето легло незабавно да се отбелязва. В сряда в 10:00ч. ще се проведе среща, на която представителите на всички болници ще бъдат запознати с програмата и ще получат достъп. Ще настоявам за сериозно и отговорно отношение към данните в нея от всяко едно болнично заведение, коментира Каназирева

Тя уточни, че екипите в Спешна помощ на територията на областта са 21. На територията на община Пловдив действат 7 екипа на смяна, в областта има още 14. Отделно от това има и 3 транспортни екипа. Водени са разговори и с частните структури в Пловдив при нужда да се включат.

„За сега напрежение нямаме. За последната седмица, от понеделник до неделя са подадени 247 сигнала в Спешна помощ, от които  при 106  пациентите са оставени на домашно лечение, а 141 са хоспитализирани, допълни областният управител.

Към 2.11.2020 г. 11.00 часа на територията  на Пловдивска област има  68 новодиагностицирани  случаи на COVID-19.  Регистрирани в Националната информационна система са  общо 4691.   Под карантина -2531 лица. На домашно лечение  са 1857 лица. Оздравелите през изминалите 24 часа са 92, като между тях има 4-ма излекувани лекари. Към момента активните случаи сред медицинските .лица са 68.

Сред новодиагностицираните през изтеклото денонощие има 3 медицински лица от Пловдив –  1 лекар и 1 санитар в болничната помощ и 1 общопрактикуващ лекар. Извършва се епидемиологично проучване.

По информация на болниците към днешна дата свободните легла са 92, свободните стаи за неустановен коронавирус са 19,   а свободните  интензивните легла са 17. Общо в отделенията са хоспитализирани 396 пациенти, от тях с потвърдена диагноза са 300, а  на интензивно лечение са 8. През последното денонощие са приети в болница 4 души, които са в добро състояние.

През денонощието има един починал- мъж на 80г от Първомай с придружаващи заболявания: сърдечно, хронично белодробно, хронично неврологично и хронично бъбречно заболяване;

Справка по общини : Пловдив – 3085,  Карлово – 157, Кричим – 42, Хисаря – 52, Родопи – 204, Стамболийски – 73, Калояново – 48, Перущица – 47, Раковски – 125, Марица – 176, Асеновград – 391, Брезово – 22, Куклен – 51, Садово – 59, Първомай – 28, Съединение – 51, Сопот – 43, Лъки – 37.

К-19 В УЧИЛИЩА И ДЕТСКИ ЗАВЕДЕНИЯ:

  • ОУ  „Христо Ботев“ Раковски-  учител, преподаващ на  5-ти клас , последно посещение в училище – 28.10.2020;
  • ДГ „8-ми март“ Пловдив – учителка на 1 Б група, последно посещение в детското заведение – 29.10.2020, карантина на контактните деца и персонал;
  • ОУ с. Първенец – начален учител, преподаващ на 2 Б клас, последно посещение в училище – 29.10.2020, карантина на контактните деца;
  • ОУ „Т. Каблешков“ Пловдив-заболяло дете от 1 А клас, последно посещение в училище – 29.10.2020, карантина на контактните деца и класен ръководител;
  • НУ “Неделя Петкова“ гр. Сопот – заболял начален учител, преподаващ на 2 Б и 2 В клас, последно посещение на работното място – 29.10.2020 – карантина на контактните деца.

Извършват се епидемиологични проучвания и се вземат съответните противоепидемични мерки според конкретния случай.  

Сред учителите и учениците от 15 септември до сега са  учители 62, ученици -54, карантинирани класове 52, а групи 14.

От началото на масираните проверки  за спазване на противоепидемичните мерки и заповеди на ЗМ – от 22 октомври до днес, са извършени 5221 проверки, връчените  предупредителни протоколи са 1594, съставени актове са  48.

„Апелирам и моля за съдействие и кметовете на общините в областта. Контролните органи си вършат работата, но без помощ по места няма да успеем, включително и в Пловдив. Отново призовавам и гражданите за повече отговорност, заключи областният управител.

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/