Акцент, Новини

Взети са всички необходими мерки след двете положителни проби за коронавирус в Пловдив

Взети са всички необходими мерки и е установена самоличността на двамата пловдивчани с положителни проби за коронавирус в Пловдив.  Това заяви областният управител Дани Каназирева на извънредна пресконференция, на която присъстваха изпълнителният директор на УМБАЛ „Свети Георги“ проф. Карен Джамбазов и директорът на РЗИ -Пловдив д-р Ваня Манчева.

Единият мъж е на 52 години, лекар е и сам се е изолирал, като  е излязъл в болнични. Той  е в дома си и е в добро състояние.

От РЗИ – Пловдив е издадена заповед за дезинфекция на болница „Пълмед“ и  Спешното отделение в което  е работил, обясни д-р Ваня Манчева.

„При него няма тежка клиничната картина. Пробата му е потвърдена. На съпругата му е връчено предписание за карантина на семейството му“, заяви д-р Манчева. Пациентите, които са били в контакт с лекаря, са проучени и са в добро състояние са. Колегите на медика също се изследват, допълни още д-р Манчева.

Другият пациент, дал положителна проба за коронавирус, е на 39 години и е настанен в инфекциозна клиника към УМБАЛ „Свети Георги“. Той е с температура и кашлица, но е в добро общо състояние, обясни проф. Карен Джамбазов. 

„Провежда се типичното за такива случаи лечение с включен антибиотик. Семейството му също е под карантина. Издирват се и други, контактни с него лица и ще се вземат нужните мерки“, подчерта проф. Джамбазов.

Той допълни, че в университетската болница има термокамера на входа, а персоналът работи със защитни средства и предпазни облекла.

„За нас най-важна е организацията на работата в болниците. Предприели сме всички необходими мерки. Всеки ден заседава Специлизираният медицински щаб. Имаме информация за организацията на леглата в лечебните заведения и каква част от тях ще бъдат отделени за преструктуриране на цели отделения, където ще се лекуват пациенти със съмнения за коронавирус“, подчерта Каназирева и припомни, че има категорично решение на Областния щаб двете лечебни заведения в Пловдив – Транспортна болница и болница „Свети Мина“, да бъдат трансформирани изцяло, за да поемат леки и средно тежки случаи“, заяви още областният управител. На заседанието на   Медицинския щаб днес , директорите на двете лечебни заведения ще  да представят изготвения план за реорганизация.

„От директорите на болниците ще бъдат изискани плановете за готовността им за преструктуриране на лечебните заведения за лечение на пациенти с коронавирус, за да може РЗИ още днес да издаде заповед, че Пловдив е готов за този процес“, заяви Дани Каназирева.

Изпратено е и искане до Националния щаб за лека промяна в текстовете за общопрактикуващите лекари, така че да се облекчат огромните струпвания на хора пред инфекциозните отделения и пред болниците

Тя съобщи, че  днес пристигат защитни екипи и предпазни средства за да  бъдат обезпечени лекарите и здравните служители в Пловдив и областта, които са на първа линия в лечението на коронавируса.

Нужната апаратура за разкриване на лаборатория за изследвания за коронавирус в Пловдив е ясна, направена е и количествено-стойностна сметка  Днес се очакват да бъдат гласувани от Парламента и промените в з Закона за обществените поръчки, за да може процедурата по разкриването на новата лаборатория да се ускори.

По повод ситуацията в“ Столипиново“, в района са взети още по-засилени полицейски мерки, подчерта Каназирева и благодари на органите на МВР. Каназирева  е категорична, че при първите  сигнали за нарушения, не само в „Столипиново“, а и в другите ромски махали м Пловдив и областта, те ще бъдат поставени под карантина без никакъв реверанс повече.

„Наистина се радвам, че създадох Специализираният медицински щаб  по-рано. В непрекъснат контакт сме и  с кмета Здравко Димитров, и  с кметовете на населените места. От всички нас зависи колко ще бъдем отговорни и как ще справим в ситуацията“ каза областният управител.

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/