Акцент, Новини

Каназирева: Най-важното е да опазим лекарите, защото всички ние сме пациенти и разчитаме на тях в тежката ситуация

Областният управител Дани Каназирева, д-р Сийка Димчева от РЗИ и зам-директорът на Спешна помощ д-р Димитър Христозов се срещнаха с лекарите от Транспортна болница в Пловдив и предадоха дарението от предпазни облекла и защитни средства. Болницата е определена от Областния кризисен щаб за лечебно заведение, което ще приема пациенти с леки и средно тежки клинични данни на  COVID-19.

„Благодаря ви за днешната среща. Осъзнавам ситуацията, в която всички се намираме. Ние сме едни от вас, имате пълната наша подкрепа“, обърна се към медиците Каназирева. Тя подчерта, че майка й също е здравен работник и от началото на кризата с коронавируса всеки ден е в болницата, в която работи.

Каназирева  припомни пред медиците решението на национално ниво и на Областния кризисен щаб всяка една болница да преструктурира отделения за приемане и лечение на пациенти с COVID-19 или със симптоми на заболяването.

„Истината е, че Транспортна болница е доста по-назад в графика на лечебните заведения в Пловдив и областта, определен от Специализирания областен медицински щаб, и ще приема само пациенти с леки и тежки случаи. От нас се изискваше да изготвим организацията на работата на лечебните заведения в Пловдив и областта и денонощно работим за това. Знам притесненията на всеки от вас, но сме направили възможно най-доброто и като организация вървим една седмица преди всички други. Преди да се стигне до Транспортна болница, има  други болници, за тежките случаи  има определени интензивни отделения и легла с респираторна апаратура, допълни областният управител.

От своя страна лекарите изразиха притесненията си за защитното облекло, предпазните очила, както и за недостатъчен персонал. Стана ясно, че е направен график за дежурства за следващите 10 дни. След  това ще се работи според ситуацията и нуждите. Областният управител и д-р Хистозов информираха медиците, че се мисли за възможност лекари и медицински сестри да бъдат командировани от други лечебни заведения.

„Първо на вас носим от екипите за многократна употреба с най-висок клас защита, които пристигнаха като дарение днес в Областна управа. С РЗИ сме отделили и очила, маски и ръкавици, които отново са дарение на Областна администрация. Обещавам ви, това което получим, веднага ще стига до вас и вие ще знаете“, поясни  още Каназирева.

Тя допълни, че дарението за Транспортна болница включва 70 броя защитни облекла за многократна употреба от висок клас,  2300 маски– различен вид, включително и с много висок клас защита, предоставени от военните. Медиците от болницата получиха също така 200 броя предпазни очила, 1000 чифта ръкавици. 

На срещата стана ясно, че ръководството на болницата ще има непрекъснатата връзка със Спешна помощ, а днес епидемиолог от РЗИ ще разясни на персонала как да ползва предпазното облекло. Директорът д-р Пламен Павлов обясни, че към момента имат дезинфектанти и е създадена организация за отделяне на потока пациенти през отделенията.

Тази вечер в полунощ започва работа и приемният кабинет, който се намира  на първия етаж в болницата.

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

Галерия

Skip to content https://www.livechatalternative.com/