Акцент, Новини

Организацията в Пловдив и областта в тази извънредна ситуация е много добра

„Съгласни сме с прилагането на по-рестриктивни мерки в областта там, където не се спазва редът и установените норми“. Това заяви областният управител Дани Каназирева по време на заседание на Медицинския щаб. Каназирева е категорична, че това трябва да става с ясни заповеди и нормативни документи, за да няма объркване и хаос сред хората, какъвто се получи.

„За мен е много важно хората, макар и с ограничени права, да знаят какви точно са те“, добави областният управител. 

Контролът по изпълнението на заповедите осъществяват МВР, РЗИ и Общините, подчерта още областният управител.

По думите й, организацията в Пловдив и областта в една такава извънредна ситуация е много добра.

„От самото начало беше създаден работещият почти непрекъснато Медицински щаб, в който влизат едни от най-добрите специалисти от Пловдив и областта – хора, на които искрено благодаря че всеки ден са тук и с които сме в непрекъсната връзка. Пример за това е изминалата събота, когато трябваше да насочваме пациенти от инфекциозното отделение на университетска болница „Свети Георги“ към МБАЛ „Каспела“, след което беше определена и следващата болница, която при запълване на леглата, ще поеме болни“, още Каназирева.

„Мерките, които са предписани на национално ниво по отношение на лечебните заведения, се изпълняват“, заяви от своя страна и изпълнителният директор на УМБАЛ „Свети Георги“ проф. Карен Джамбазов.

21 са пациентите с положителна проба за COVID-19 в Пловдив и областта, съобщи д-р Сийка Димчева от РЗИ Пловдив. По думите й, до момента инспекцията е взела 420 проби, от които 126 на медицински персонал. 8 са здравните лица с положителна проба за коронавирус, като те са от УМБАЛ „Свети Георги“ и болница „Пълмед“. Медиците се бяха самоизолирали още преди да стана ясни резултатите им, а в болниците веднага бяха приети всички противоепидемични мерки. Към момента 12 лица са хоспитализирани, като един от тях е в тежко състояние и е в интензивно отделение. До момента от РЗИ са проверили 375 обекта, 9 автобуса и 4 автогари.

На заседанието на Медицинския щаб беше приет докладът на РЗИ за легловата база на лечебните заведения в Пловдив и областта, който ще бъде изпратен на Министерството на здравеопазването. Към настоящия момент само болница „Свети Мина“ няма внесено заявление за преструктуриране на лечебното заведение за работа с COVID-19. Началникът на общинската дирекция „Здравеопазване“ д-р Калин Калинов увери, че до края на деня документът ще бъде подаден.

Спиртът, който беше предоставен на Областния щаб от Агенция „Митници“, вече е разпределен, съобщи още Дани Каназирева. 1000 литра са дарени от Областния щаб на ОП „Чистота“, на Спешна помощ- 378 литра, на УМБАЛ „Свети Георги“ – 100 литра. Готово е и разпределението на 6220 литра от дезинфекциращия гел, който също беше дарен на Областния щаб, от който ще получат всички болници и ДКЦ-та на територията на Пловдив и областта. В резерв остават 2000 литра.

От дарените на Областния щаб предпазни гащеризони, получени и разпределени в лечебните заведения за болнична помощ и ЦСМП са 315 екипа за многократна употреба и 320  – за еднократна употреба,  добави д-р Сийка Димчева от РЗИ. Днес инспекцията получава и допълнително количество предпазни маски и очила, които ще разпредели между лечебните заведения в Пловдив и областта. До момента в РЗИ не са получавани предпазни гащеризони, уточни още тя.

Областният управител отново апелира за обединение на всички граждани и институции, за да се справим с тежката ситуация, в която се намираме.

„Осъзнаваме, че всяко едно решение в тази ситуация е трудно, но нито едно от тях не е взето прибързано и без да има дебат сред професионалистите от Щаба и обсъждане с останалите болници. Работи се наистина денонощно. Затова, когато получихме заповедта на министъра на здравеопазването, веднага реагирахме и изпратихме доклад за изготвеното вече от Медицинския щаб преструктуриране на дейността на лечебните заведения за работа с COVID-19. За нас е много важно организацията на работа в болниците да е такава, че да позволи разделянето на потоците пациенти и да бъде оставен достатъчен капацитет, за да се осигури оказването на необходимата медицинска помощ и на пациентите без COVID-19. Няма съмнение, че ако случаите на заразени с коноравирус продължат, то цели болници ще преминат в режим“, заключи Дани Каназирева.

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/