Акцент, Новини

12 нови случая на коронавирус в област Пловдив, 9 са от Брестовица

9 от съобщените нови  12 случая  на COVID-19 са в село Брестовица, община Родопи, между които и  три деца на 9 и 10 години – без симптоми. Сред новите случаи има един хоспитализиран пациент в Инфекциозна клиника на УМБАЛ“Свети Георги“ в Пловдив. Останалите са под карантина в домашни условия. Всички тествани до момента и дали положителни резултати са  контактни  на първите установени с коронавирус жители на селото. Това съобщи по данни на РЗИ областният управител и председател на Областния кризисен щаб Дани Каназирева.

По думите й така се затваря кръгът на заразени в двете семейства, живеещи в 4 къщи в квартала, като същевременно са изследвани максимален брой от членовете на фамилиите. Към днешна дата общо установените с COVID-19 в населеното място са 22-ма. На този етап всички изследвания на контактните лица са направени и не се чакат повече резултати.

„Поради тази причина няма нужда да се затваря цялото село и да се всява допълнителна паника сред останалите жители. Ограничителните мерки от страна на МВР остават в сила 14 дни, колкото е и срока на карантината, коментира Каназирева.

Тя уточни, че решението е взето след разговор с директора на РЗИ д-р Ваня Манчева и директора на ОДМВР – Пловдив старши комисар Йордан Рогачев.

„Взехме съвместно това решение и след анализ на епидемиологичната ситуация към момента, а целта е да гарантираме спокойствието и реда, както на жителите на квартала, така и на цялото село“, допълни областният управител.

РЗИ ще продължи да следи за състоянието на карантинираните семейства, както и дали се спазват разпорежданията на инспекцията.

От страна на община Родопи също са предприети всички мерки за дезинфекция, осигурен е „зелен коридор“ за автомобилите, които зареждат хранителните магазини, а на хората са раздадени предпазни маски.

„С кмета на община Родопи  Павел Михаилов и с кмета на Брестовица поддържаме непрекъсната връзка и ще продължим да следим ситуацията. В момента в селото няма напрежение и е много важно всеки един жител  да запази спокойствие, да спазва разпорежданията на властите, за да бъде ограничена заразата, допълни Каназирева.

Останалите три нови случая, съобщени от Националния оперативен щаб“ са за две лица от Пловдив и за едно от друго населено място в областта. Предприети са всички необходими противоепидемични мерки.

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/