Акцент, Новини

Областният щаб реши: Пловдивчани ще могат да посещават зоните за отдих на територията на лесопарк „Родопи“

Областният кризисен щаб заседава извънредно днес по повод новата заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, с която се разрешава посещението на природните паркове и забележителности от гражданите, съобщи областният управител и председател на щаба Дани Каназиева.

Решението бе взето съвместно от представителите на участващите в щаба институции –старши комисар Йордан Рогачев, директор на ОДМВР – Пловдив, д-р Ваня Манчева – директор на РЗИ, Здравко Димитров – кмет на община Пловдив, Областна дирекция по безопасност на храните, директорите на болниците и други.

„Всички сме наясно, че Пловдив има своята специфика като община, която е от табела до табела. С оглед на това разговарях с министър Кирил Ананиев и областният щаб взе решение към момента кои паркове да бъдат отворени за гражданите и как ще се осъществи контрола за достъп до тях извън границите на град Пловдив“, обясни Каназирева

Според решението на ОКЩ се допуска  посещение на територията на лесопарк „Родопи“, включващ зони за отдих „Бяла Черква“, „Студенец“, хижа „Здравец“ и Копривките, на територията на общините Куклен и Родопи, от 9 до 21 часа,  при спазване на социална дистанция и всички действащи противоепидемични мерки.

Не се допуска използване на градски транспорт, лифтове и посещения на хижи и туристически обекти.

Щабът реши още организацията и контролът да се осъществява от органите на МВР.

По думите на областният управител в тези паркове ще има създадена организация от МВР, както и присъствие на органите на реда в описаните зони, но от всички нас зависи спазването на указанията и на мерките, които все още са в сила.

Решение за парковете в  останалите общини не е взето от страна на Щаба, защото там няма КПП-та и реално кметовете по места трябва да създадат реда и организацията за посещенията им.

„Решенията ще се взимат поетапно, за се обезпечи необходимата организация и контрол. Молим пловдивчани за разбиране и стриктно спазване на указанията на МВР при посещение на разрешените от Щаба зони за отдих. Нашето поведение, през идващата седмица и предстоящите почивни и празнични дни, ще е показателно за последващи решения. Областният кризисен щаб стриктно следи и изпълнява разпоредбите на национално ниво, както и съгласува своите решения с МЗ и НОЩ, допълни областният управител.

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/