Акцент, Новини

Заведенията – с капацитет до 50 процента и от 5 до 23 часа, непълнолетните в моловете само с придружител

Заведенията и обектите на закрито ще работят с капацитет до 50% при спазване на подхода „зелен сертификат“, според заповедта на здравния министър. Работното време на игрални зали, казина, заведения за хранене и развлечения ще бъде от 5 до 23 часа. Това обяви областният управител и председател на Областния оперативен щаб след заседание днес Йордан Иванов. Бяха набелязани още мерки срещу разпространението на коронавируса  в Пловдивска област. Вече влизаме в етап 3 от Националния план за справяне с пандемията. Заболеваемостта е над 1702 новозаразени на 100 000 души население на 14-дневна база. Активните случаи вече са 9400, а на домашно лечение са 8900. Добрата новина е, че хоспитализираните не се увеличават – 506 са към днешна дата, а места в лечебните заведения има.

Областният управител допълни, че е взето решение за преустановяване на  посещенията за непълнолетни в търговските обекти тип „мол“, без пълнолетен придружител. След препоръка на ООЩ ръководството на ОД на МВР ще проведе разговор с охранителните фирми на обекти и молове за осъществяване на контрол на противоепидемичните мерки. Според членове на щаба сертификатите се проверяват формално и не се изискват лични карти, които удостоверяват, че документът е на въпросния посетител.

От 31 януари, всички ученици в страната излизат в междусрочна ваканция, която ще продължи до 6 февруари включително. Поради тази причина щабът ще вземе решение как ще продължи учебният процес след нея следващата седмица. По време на ваканцията полицията ще осъществява по-чести проверки в търговските обекти тип „мол“ за спазване на противоепидемичните мерки.

Областният щаб препоръча още учестяване на графика на транспортните средства от градския транспорт, както е заложено в плана, с цел по-голяма дистанция между пътниците.

Мерките влизат в сила от 31 януари, понеделник.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/