Акцент, Новини

Спешен приемен кабинет към МБАЛ “Д-р Киро Попов“ в Карлово започва да приема пациенти

Каназирева: Най-важното сега е да опазим медицинския персонал и всеки един в общината да има достъп до спешна помощ

Спешният приемен кабинет към МБАЛ  “Д-р Киро Попов“ в Карлово започва да приема пациенти от началото на следващата седмица като за целта  вече е сформиран екип и са изготвени графиците за персонала. Той  се намира на първия етаж на болницата, непосредствено до кабинетите на филиала на Спешна помощ и  е различен от разкрития такъв за пациенти със съмнение за коронавирус.

Това стана ясно днес по време на посещението в лечебното заведение на областния управител Дани Каназирева. Тя се срещна на място с кмета на общината д-р Емил Кабаиванов, управителя на общинската болница д-р Христо Пелев, зам.-директора на Спешна помощ в Пловдив д-р Димитър Христозов и д-р Сийка Димчева от РЗИ.

 „Вече заявих няколко пъти, че е абсурдно жителите на община Карлово да търсят медицински персонал в отделенията на болницата,  за да бъдат прегледани по спешност и при нужда да бъдат хоспитализирани. Затова настоях проблемът да бъде решен. Днес сме тук, защото е важно да се уреди начинът и стиковката между отделните звена в болницата, между които и Спешна помощ, с цел улеснение, както на тях, така и на жителите на община Карлово за получаване на бърза медицинска помощ“, заяви по време на срещата Дани Каназирева и благодари за бързата реакция на болницата и общината.

Дежурният кабинет е  с указателни табели, има изготвен график като през деня в него ще работят трима лекари и още толкова фелдшери. След 19,30 часа в кабинета ще има дежурна медицинска сестра, която незабавно ще уведомява лекар от съответното отделение на болницата.

„Така ще  бъде спазен режимът всеки един пациент, потърсил помощ,  да бъде приет и обслужен за не повече от 15, 20 минути, допълни областният управител.

„С функционирането на приемния кабинет, няма да има и забавяне на автомобилите на Спешна помощ, за да могат да обслужват пациенти по различни адреси, добави още зам. -директорът на Спешна помощ д-р Христозов. По думите му, с  работата на двата кабинета в болницата, които са в две различни крила, се разделят потоците пациенти и се осигурява сигурност за медицинския персонал и болните.

„Най-важното сега е да опазим медицинския персонал. Затова моят апел, и към община Карлово, и към директора на болницата, е спазването от страна на жителите и здравните работници на наистина безупречна дисциплина и всички необходими мерки, защото при този професионален човешки дефицит, нямаме право и не можем да си позволим по никакъв начин да рискуваме здравето на медиците“, обясни Дани Каназирева.

„В кабинета има спешен шкаф с всичко необходимо. Предстои набирането на още персонал за болницата, като ще се поканят лекари от доболничната помощ. Ще бъде осигурен и необходимият финансов ресурс за това. Лекарите и персоналът ще работят задължително с предпазни облекла и средства“, заяви от своя страна управителят на лечебното заведение д-р Христо Пелев.

„Надявам се да продължим да бъдем една от общините, в която през последните 40 дни няма носителство на вируса. Изключително важно е, след като мерките против разпространението на Ковид- 19 бяха разхлабени, да бъдем достатъчно отговорни, както към себе си, така и към другите“, каза и кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов.

Той и директорът на болницата изказаха своите благодарности към Медицинския щаб и лично към областния управител Дани Каназирева за подобряването на дейността на общинското лечебно заведение в създалата се тежка ситуация на пандемия.

Болницата получава и поредното дарение от защитно облекло и предпазни средства от Областния кризисен щаб. Доставени на медиците и здравния персонал на лечебното заведение ще бъдат 30 броя защитни костюми от висок клас за многократна употреба,  300 маски за еднократна употреба и 50 от най-висок клас, вид N95, за многократна употреба. А в понеделник  1000 броя защитни облекла, висок клас за еднократна употреба, ще бъдат осигурени за болницата  от Логистично-координационния център.

„Обстановката в областта е спокойна. Вече трети ден нямаме пациент с положителна проба за коронавирус, което е добра новина. Но от всички нас и нашето поведение зависи това да продължи и за напред“, заключи Каназирева.

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

Галерия

Skip to content https://www.livechatalternative.com/