Акцент, Новини

УМБАЛ “Свети Георги“ и УМБАЛ “Каспела“ в Пловдив остават да приемат пациенти с коронавирус, останалите в готовност

Карловската болница и ЦСМП подписаха споразумение за приемния кабинет

Към днешна дата общият брой на пациентите  с COVID-19, жители на пловдивска област, е 93. От тях в общините:  Пловдив – 46,  Карлово – 2, Кричим – 2, Хисар – 2, Родопи – 32, Стамболийски – 5, Калояново – 1, Перущица – 2, Раковски – 1. Това съобщи по данни на РЗИ областният управител и председател на Областния кризисен щаб Дани Каназирева.

Оздравелите пациенти са вече 55, а на домашно лечение са 31.

Общият брой на поставени под карантина на територията на област Пловдив към 26.05.2020г. е 2959.

От 18.05 до 25.05 (вкл.) са направени 1386 проби, от които 1 положителна в община Раковски. Става въпрос за мъж на 57 години, който е хоспитализиран.

От всички потвърдени случаи  до момента 16 са инфектираните медицински лица, от които 12 са излекувани.

Към момента хоспитализирани са  само 12 лица, както следва:

  • В УМБАЛ “Свети Георги“ – 9
  • В УМБАЛ „Каспела“ – 2
  • В УМБАЛ „Пълмед“ – 1  /на интензивно лечение/

По думите на областния управител от началото на извънредното положение основната тежест за лечението на COVID-19 бе поета от Инфекциозна клиника на УМБАЛ“ Свети Георги“ в Пловдив, където преминалите болни до момента са 34. В УМБАЛ “ Пълмед“ са били хоспитализирани 20 пациенти,  в УМБАЛ “Каспела“- 10, в МБАЛ „ Света Каридад“- двама и в МБАЛ „ Киро Попов“ в Карлово – един пациент. Общият брой на хоспитализираните болни с доказан COVID-19 е 67. В останалите болници не са приемани и лекувани пациенти с коронавирус.

След като анализира  ситуацията и заболеваемостта в страната и областта, Медицинският щаб реши в Пловдив да продължат да приемат и лекуват пациенти с коронавирус  само УМБАЛ“ Свети Георги“ и УМБАЛ „Каспела“, както и общинската болница „Д-р Киро Попов“ в Карлово, където има инфекциозно отделение. В Инфекциозната клиника на УМБАЛ “Свети Георги“ наличните легла са 68, от които свободни в момента са 36, отделно има и 9 интензивни легла. В болница Каспела ще останат да функционират за коронавирус  8 легла и още 3 интензивни.

Медицинският щаб реши също така останалите болници, включени в списъка от първо, второ и трето ниво, да останат в готовност и при усложняване на епидемичната ситуация – до 48 часа, да реагират и да възстановят реда за прием на пациенти със съмнение за COVID-19. Те също така трябва да имат помещения и готовност да изолират пациент със съмнение за коронавирус, приет за лечение на друго заболяване при тях.

„Създадената организация в Пловдив и областта бе една от най-добрите, за което искрено благодаря на всяка една болница, както на РЗИ и МВР. Категорично тук се видя, че когато държавните институции работят заедно и в координация, резултатите са добри. Ще продължим и занапред  да работим по същия начин. За мен е важно от тук нататък да се следи много внимателно и отблизо ситуацията, да не се успокояваме от малкия брой положителни проби, да продължим да спазваме мерките и да сме в готовност за бърза и адекватна реакция на територията на цялата област, коментира Каназирева

На заседанието на МЩ стана ясно, че има готово споразумение между ЦСМП и общинската болница в Карлово, относно функционирането на дежурния приемен кабинет. То е съгласувано и ще бъде подписано и от РК на БЛС.

Областният управител коментира, че споразумението  е изцяло в полза на пациентите от региона. Според директора на ЦСМП д-р Иван Стойнов кабинетът, ще се ползва на функционален принцип от двете здравни структури.

„Лекарите от болницата ще извършват консултации и ще поемат пациентите до изясняване на състоянието им и евентуално хоспитализиране в местните отделения. По-сериозните случаи ще  бъдат транспортирани до Пловдив, обясни д-р Стойнов.

На щаба бе съобщено, че за периода от 22.05.2020г. до 25.05.2020г. извършените проверки от МВР за спазване на карантината са 737, съставените актове са 3. На 23.05.2020г. от РЗИ  са извършени общо 17 проверки на заведения за обществено хранене на територията на гр. Пловдив. Съставен е един акт за непоставена маска на барман в заведение.

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/