Акцент, Новини

Област Пловдив помага на пациенти с COVID-19 от Пазарджик, нуждаещи се от реанимация. Те ще бъдат лекувани в УМБАЛ “ПЪЛМЕД“

Областният кризисен щаб на Пазарджик, в писмо до областният управител на Пловдив Дани Каназирева, апелира за съдействие и осигуряване на спешен прием в пловдивските болници на пациенти с коронавирус от област Пазарджик, нуждаещи се от активна дихателна реанимация.

Спешната мярка се налага поради продължаващата карантина на  медицинския персонал от ОАИЛ на МБАЛ Пазарджик. В писмото се цитира и позицията на изпълнителният директор на МБАЛ Пазарджик д-р   Красимир Темнилов, който припомня, че  преди  20 дни, 14 медицински лица са дали положителни проби и това е наложило затварянето на реанимацията в Инфекциозното отделение на болницата.

В тази връзка областният управител на Пловдив Дани Каназирева съобщи, че  Медицинският щаб  е взел решение и е определил УМБАЛ “Пълмед“ да приема пациенти за лечение на коронавирус, насочени от област Пазарджик, включително и за интензивно лечение. МЩ също така възлага на ръководството на болницата да организира и поддържа 15 легла, от които 5 да са за интензивно лечение.

„Срокът на решението е до 14 юни, като се надяваме до тогава обстановката  в Пазарджик да се нормализира. В сегашната ситуация трябва да сме съпричастни и да  си помагаме отделните региони, коментира Каназирева.

Тя припомни, че в Пловдив и областта за лечение на пациенти с  COVID-19  остават УМБАЛ „Свети Георги“, УМБАЛ „Каспела“ и общинската болница в Карлово, която има инфекциозно отделение.

„Това не освобождава от ангажимента останалите болници, които трябва да имат помещения, където да изолират пациенти със съмнения за коронавирус. При усложняване на ситуацията с решение на Щаба и  в срок от 48 часа, те трябва да могат да възстановят своята готовност за прием и лечение на болни с COVID-19 , допълни Каназирева.

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/