Акцент, Новини

Паметник на загиналите във войните за национално обединение откриха в гр. Раковски

Паметник на загиналите във войните за национално обединение беше открит тържествено на 21 –ви юни, от 20.00 часа, в град Раковски.

Лентата прерязаха кметът на Раковски Павел Гуджеров  и председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов. Двамата отбелязаха значимостта на това високо патриотично дело и поздравиха инициаторите за положените усилия през последните три години. Паметникът бе осветен от свещеници от местните енории. Прочетени бяха поздравителни адреси от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началника на ВА „Георги С. Раковски“ генерал-майор Груди Ангелов, председателя на СОСЗР генерал от резерва Златан Стойков и др.

Събитието беше уважено от зам. областният управител на област Пловдив  инж. Димитър Керин, представители на министъра на отбраната, кметове на съседни общини и населени места, общински съветници. В откриването се включиха със своите знамена представители на организациите на СОСЗР в Раковски, Карлово, Брезово и Пловдив.  В тържествения ритуал участваха Представителният духов оркестър на ВВС и формирование от 68-ма бригада „Специални сили“.

Мемориалът е позициониран в кв. „Нов център“. На него са изписани 230 имена на войници, подофицери и офицери, участвали в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна война. Цялостният проект, заедно с триизмерното му изображение и контрола на изграждането, безвъзмездно извършиха строителните инженери Емил Марушкин и Петър Говедаров, електроинженерът Иван Гаджев и графичният дизайнер Георги Ружин.  Скулптурата  е дело на Атанас Москов, строителната част на паметника е извършена от бригадата на сержант от запаса Петър Доев, а каменарят Стоян Миндалов го е облицовал с гранит.

Общинската структура на Съюза на ветераните от войните,  имат най-голям принос за реализирането на мащабна дарителска кампания, в резултат на която бяха събрани около 25 000 лв., което е половината от стойността на паметника.

 

Галерия

Skip to content https://www.livechatalternative.com/