Акцент, Новини

Каназирева: Медицинският щаб взима превантивни мерки за организацията в болниците и за лечението на пациенти COVID-19

На извънредно заседание, Медицинският щаб към Областна управа, обсъди  епидемиологичната ситуация и два варианта за прием и лечение на пациенти с COVID-19, включително и за интензивно лечение.

По думите на областния управител Дани Каназирева, целта е да се вземат превантивни мерки, за да се гарантира приема и лечението на болни от област Пловдив, ако има увеличение на заболелите и предвид ситуацията в Доспат и Сърница.

Медицинският щаб предложи на управителите на болниците в Пловдив два варианта за организацията на приема и лечението на болните.

Първият вариант  е само инфекциозната клиника на УМБАЛ „Свети Георги“ да продължи да   приема и лекува всички пациенти с коронавирус, включително и тези за интензивно лечение. За това е необходимо обаче, всяка една болница в Пловдив, да отдели екип от лекар-анестезиолог и две сестри, които да бъдат командировани за месец в клиниката. Ще бъде изготвен график с дежурствата до края на годината, което ще гарантира кадровото обезпечаване на интензивния сектор в Инфекциозната клиника.

Вторият вариант е всяка една болница да поеме сама лечението на пациентите с COVID-19, включително и на интензивно лечение, като обособи отделни боксове за изолация на заразените.

Повечето от директорите подкрепиха първия вариант, като ще изготвят и писмени становища, за да се вземе окончателно решение от Щаба.

Според областния управител, вторият вариант крие риск, от една страна да се смесят потоците в болниците и по този начин да се блокират цели отделения, включително и интензивните, а от друга  ще се затрудни лечението на останалите болни.

„Решението ще е на директорите на болниците и на Медицинския щаб. Трябва да се научим да живеем с COVID-19, но трябва да създадем такава организация, която да е в полза на пациентите, като им гарантира и лечението на другите заболявания. Трябва да осигурим сигурност на лекарите и да не рискуваме цялата здравна система, заключи областният управител.

На пресконференция Каназирева съобщи, че по данни на РЗИ, към днешна дата общият брой на пациентите  с COVID-19, жители на пловдивска област, е 97. От тях в общините:  Пловдив – 50,  Карлово – 2, Кричим – 2, Хисар – 2, Родопи – 32, Стамболийски – 5, Калояново – 1, Перущица – 2, Раковски – 1.

Оздравелите пациенти са вече 88, а на домашно лечение са 9.

От всички потвърдени случаи  до момента 17 са инфектираните медицински лица, от които 15 са излекувани.

Към момента са хоспитализирани 2 лица:

  • УМБАЛ „Св. Георги“ Пловдив – 1
  • УМБАЛ „Пловдив“ – 1 (на интензивно лечение)

Хоспитализирани лица с COVID-19  от други области:

  • УМБАЛ „Св.Георги”  Пловдив – 5 от Пазарджик
  • УМБАЛ „Пълмед” – 2 от Пазарджик /на интензивно лечение – 1/

От началото на епидемията общо 8 души са били интубирани в гр. Пловдив. От тях:

  • 1 в инфекциозна клиника към УМБАЛ „Св. Георги“
  • 2 в УМБАЛ „Каспела“
  • 4 в УМБАЛ „Пълмед
  • 1 в УМБАЛ „Пловдив“

От тези 8 души –шест са екстубирани. 2-ма са починали – 1 в Каспела и 1 в Пълмед.

Най-дълго лекуваният пациент е мъж, който първоначално е бил приет МБАЛ „Св. Пантелеймон“, откъдето после е преместен в инфекциозно отделение на УМБАЛ „Св. Георги“ и е интубиран. След близо месец е екстубиран и е преместен в Клиниката по анестезиология, реанимация и интензивна терапия  към УМБАЛ „Св. Георги“. Там се лекува вече 70 дни с много усложнения, но състоянието му постепенно  се стабилизира.

От 16 април до 9 юни (вкл.) в трите лаборатории в Пловдив са направени 5381 проби – PCR.

Общият брой на поставени под карантина на територията на област Пловдив към 10.06.2020г. е 1399.

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/