Акцент, Новини

Областният управител Дани Каназирева представи мотивите за върнатите решенията на Общинските съвети на Пловдив и Асеновград

От община Пловдив заявиха, че има консенсус и корекция на предложението

Връщането на решенията е в полза на децата и учителите и е съобразено с нормативната уредба и епидемиологичната ситуация в областта и страната. Това заяви областният управител Дани Каназирева, която съобщи на пресконференция мотивите за върнатите решения на Общинските съвети на Пловдив и Асеновград, с което се увеличава броя на децата в първа и втора група в детските заведения.

Тя уточни, че са проведени разговори с община Пловдив, а  ресорният заместник-кмет Стефан Стоянов, който присъства на пресконференцията увери, че е  внесено ново предложение с корекция за ограничаване на приема до 28 деца

Един от мотивите  на областна администрация за върнатото решение е, че  в Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование е оказан броят максимално допустими деца. В него е записано, че за целодневните и полудневните градини броят е 23 деца, а за групите в яслите е 18 деца. Наредбата регулира и с колко може да бъде завишен броят на децата, а именно максималният е 28 деца в група в детските градини, а 23 за яслите.

От друга страна, освен нормативните изисквания, има здравно-санитарни – за осигуряване на не по-малко от 4 кв. метра на дете в спалните помещения и занималните, което при увеличаване на броя на децата няма  доказателства дали може да се спази.

„Не може да се поема риска в сегашната епидемична ситуация. Дори и 28 деца са компромис. Разговаряхме с кметовете на двете общини и се надявам, че местната власт в Пловдив и Асеновград ще вземе най-доброто и разумно решение, което да гарантира здравето и сигурността на децата, заключи областният управител.

От своя страна Стефан Стоянов, съобщи, че към момента 60% от децата в Пловдив са се върнали в детските заведения. Очаква се в края на месеца да излезе третото класиране, като свободни места има, но в крайните райони. Той допълни, че се надява до края на годината да бъдат отворени  3 детски градини и да се даде възможност на всеки желаещ детето му да бъде записано.

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/