Акцент Новини

Областна администрация и РЗИ с данни за ваксинацията на медиците и епидемичната ситуацията в областта

Първият етап от ваксинацията срещу Ковид -19 в Пловдивска област, която стартира на 27 декември, приключи. Имунизираните медици са общо 645, от които 338 лекари от болничната и доболнична помощ, 139 специалисти по здравни грижи, 129 души – помощен персонал и дентални лекари – 39. В Пловдив и областта ваксинирането се извърши в 13 болници и в РЗИ. Това съобщи областният управител и председател на ОКЩ  Дани Каназирева на проведената днес съвместна пресконференция с РЗИ. По думите й най-голям е броят на имунизираните в УМБАЛ „Свети Георги“ – 175 и в здравната инспекция, където  на 190 медици от Спешна помощ, джипита и стоматолози е поставена първата доза от ваксината.

„ Благодаря за перфектната организация в нашите болници и на екипа на РЗИ. Благодаря на лекарите и сестрите, които отново бяха на първа линия и дадоха личен пример, заяви Каназирева.

Припомняме, че бяха получени 975 ваксини за 5-ти район, в който влизат областите  Пазарджик, Хасково, Кърджали, Смолян и Стара Загора.

От своя страна зам.-директорът на РЗИ д-р Аргир Аргиров съобщи, че все повече са желаещите за ваксинация и към момента има над 4000   медици в Пловдивска област, които  искат да се ваксинират. Той подчерта, че до момента няма  алергични реакции при нито един от имунизираните.

И д-р Аргиров, и областният управител изразиха надежда, че през следващите месеци ще има ефект както от започналата ваксинация, така и от предприетите мерки за овладяване на епидемията.

„ На областно ниво беше изключително важно решението за  наличните легла в ковид отделенията за пациенти на Спешна помощ – 99 ежедневно  се подържат. Това спря разкарването на линейки, чакането за приемане и улесни пациентите и лекарите. Освен това от Спешна помощ отчитат 50% спад на хоспитализациите, допълни Каназирева.

Според  направения анализ става ясно, че от 1 декември до 29 декември от Спешна помощ са хоспитализирали общо 689 души, от които 189 в областта. За първата половина на месеца в Пловдив са хоспитализирани 312 души, а в областта – 115. За втората половина на месеца в Пловдив са хоспитализирани 188 души- близо 50% по-малко, а в областта – 74.

Към момента  разкритите легла в болниците в Пловдив и областта са 1156, като от тях 100 са за интензивно лечение. За първата половина на месец декември свободните легла за терапевтично лечение са били средно 177, а за интензивно лечение средно 13. За втората половина терапевтичните легла са близо 400, което е двойно повече, а  интензивните – 25. Това сочат данните на Областната информационна система за легловата база в ковид отделенията.

Предстои до края на януари 2021 година да бъдат разкрити още 69 легла в УМБАЛ „Св. Георги“.

„ Държа да благодаря на всичките 20 болници / 4-те държавни, 6-те общински и 10-те частни болници/ на лекарите, сестрите  и персонала в тях, на Медицинския щаб – д-р Димчева, полк. Гозманов, проф. Джамбазов, проф. Дойков, д-р Генев, д-р Стойнов, д-р Кръстев и вече проф. Мурждева, за всеотдайната работа и отговорната позиция през всичките тези месеци, в които трябваше да взимаме не леки решения. Искам да уточня, че аз не съм член на МЩ, но координирам и поддържам връзката с държавните институции – МЗ, НЗОК и НОЩ, за да може всеки един поставен проблем да намери бързо своето решение. Благодаря и на здравния министър проф. д-р Ангелов,  на главния здравен инспектор доц. Кунчев и на директора на касата проф. д-р. Салчев – винаги сме имали тяхната подкрепа, коментира още областният управител.

Каназирева припомни, че в  разкритите ковид отделения в болниците работят общо 2150 медицински лица: лекари – 627, медицински сестри – 710, санитари – 531, помощен персонал – 204, стажант лекари – 45, стажант медицински сестри – 3 и доброволци – 30.

Тя допълни, че през изминалите месеци всички държавни институции на територията на областта са работили в синхрон и в непрекъсната комуникация по контрола и спазването на мерките за овладяване на епидемията.

„Особено държа да изкажа своята  благодарност на ръководството и служителите на МВР в Пловдив, каза още областният управител.

През месец декември МВР са извършили 10 095 проверки за спазване на карантина, а съвместно с РЗИ  933 проверки за противоепидемичните мерки, връчени са 271 предупредителни протокола за неспазването им.

„Изпращаме трудна година. Като областен управител и председател на ОКЩ искам да е с надежда, че  наистина започва началото на края на тази тежка ситуация и, че скоро ще се върнем към обичайния си живот, защото извън кризата с ковид ни чакат още много задачи. Пожелавам на всички здраве и успешна нова 2021 година, заключи Дани Каназирева.

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

https://www.livechatalternative.com/