Акцент, Новини

Онлайн система между Спешна помощ и болниците в Пловдив и областта в реално време показва свободните легла за COVID-19

Болниците в Пловдив и областта, в които има разкрити отделения за лечение на пациенти с Ковид-19, от утре започват да работят с новата електронна програма, показваща в реално време наличието на свободни легла в тях. Това съобщи областният управител и председател на ОКЩ Дани Каназиерва. Тя уточни, че целта е да бъде подобрена координацията между здравните заведения и екипите на Спешна помощ и да се улесни хоспитализацията на болните. Днес в областна администрация бе направена демонстрация на програмата и обучение на представителите на болници, които  ще работят с нея и ще въвеждат данните.

„Онлайн системата дава възможност във всеки един момент на денонощието да се види къде има свободни легла и колко са те – съответно за доказан коронавирус, за все още неустановен и такива за интензивно лечение. Надявам се системата да е полезна, но това зависи от своевременното и точно въвеждане  на данните от страна на болниците, обясни Каназирева.

Тя обясни още, че  през първите дни информацията  ще се дублира и на хартиен носител, а след това ще премине само на електронен вариант.

Програмата е напълно безплатна и достъп до нея ще имат както болниците и Спешна помощ, прокуратурата, ОКЩ, РЗИ и Министерството на здравеопазването.

Областният управител припомни, че в Пловдив има разкрити 605  легла за лечение на коронавирус. Тя припомни, че разкритата комисия от двама инфекционисти, анестезиолог, пулмолог и представител от РЗИ, ще съдейства на лечебните заведения с консултации за вече хоспитализираните болни.

„Комисията ще преглежда документите на вече хоспитализирани пациенти и ще преценява тяхното състояние. Тя ще подпомага и консултира болниците,  защото в повечето от тях нямат инфекционисти. Това се отнася и за дехоспитализацията, като тук изобщо не става въпрос за пациенти на интензивно лечение, а само за леките и среднотежките случаи, обясни областният управител.

По информация на болниците към днешна дата  свободните легла за лечение на коронавирус са 109, за непотвърдена диагноза 16 стаи, а за интензивно лечение-17.

Оздравели за последното денонощие са 136 лица, като от тях 9 лекари, 8 медицински сестри и 1 рехабилитатор. Под карантина са 3025 лица, а на домашно лечение – 2160.

Сред новорегистрараните  337 случаи на COVID-19 в областта  през изминалото денонощие има 15  медицински лица : 5 лекари , 6  мед. сестри  и 2 санитари и 2 акушерки. Извършва се епидемиологично проучване. Активните случаи на медици са 77.

Починали през последните 24 часа са 6 пациента:

 • мъж  на 57г. от община Раковски, придружаващи заболявания не са отбелязани;
 • мъж  на 86г от Пловдив с придружаващи заболявания:  сърдечно, хронично бъбречно и друго заболяване;
 • мъж  на 85г от Пловдив с придружаващи заболявания: диабет и друго  заболяване;
 • мъж на 87г от Пловдив, придружаващи заболявания: сърдечно, хронично неврологично и хронично белодробно  заболяване;
 • мъж на 74г от община Брезово, придружаващо сърдечно и хронично неврологично заболяване;
 • мъж на 54г от община Стамболийски с придружаващо сърдечно заболяване;

Справка по общини: Пловдив – 3490,  Карлово – 166, Кричим – 45, Хисаря – 59, Родопи – 227, Стамболийски – 75, Калояново – 51, Перущица – 49, Раковски – 146, Марица – 195, Асеновград – 443, Брезово – 29, Куклен – 66, Садово – 70, Първомай – 34, Съединение – 55, Сопот – 44, Лъки – 39.

К-19 В УЧИЛИЩА И ДЕТСКИ ЗАВЕДЕНИЯ:

 • СУ  „Отец Паисий “ Куклен-  заболели 2 учители , преподаващ на  5-7 клас , последно посещение в училище-27.10.2020;
 • ОУ  „Антим Първи “ Пловдив – учителка , преподаваща на 5-7 клас , последно посещение на работното място-29.10.2020, карантина не се налага; –
 • ОУ“ Христо Ботев“ гр. Раковски-заболял начален учител, преподаващ на 3 А, последно посещение на работното място-23.10.2020, карантина не се  налага.
 • ДГ „8 март“ Пловдив- заболяла   учителка; карантина на контактния персонал и деца от 2Б група;
 • СУ „П.К.Яворов“ П-в- начален учител, класен ръководител на 4 А клас, карантина на класа;
 • ОУ „Виктория и Крикор Тютюнджиян“ П-в- учител на  1 А клас, последно посещение в училище-29.10.2020, карантина на класа;
 • ОУ  „Д. Талев“ П-в-  учителка, преподаваща на 5-7 клас, не се налага карантина;
 • НУ“ П.Р.Славейков“-начален учител на 1А клас, последно посещение в училище- 29.10.2020, карантина на класа;
 • ОУ „Душо Хаджидеков“ П-в- заболял ученик  от 7 Д клас, заболял като контактен на баща се, не се налага карантина на класа;
 • ОУ „Кочо Честименски“ П-в- заболял начален учител на 1Б клас, последно посещение в училище-29.10.2020, карантина на контактния клас-21 деца..

Извършват се епидемиологични проучвания и се взимат съответните противоепидемични мерки според конкретния случай.  

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

Последна редакция на 20 август, 2021 в 11:50

Skip to content https://www.livechatalternative.com/