Акцент, Новини

С електронната системата за свободните легла хоспитализациите в Пловдив и областта стават по-бързо

Започва поетапното преобразуване на МБАЛ “Свети Мина“ в болница за COVID-19

Новата информационната  система в Пловдив, която показва в реално време свободните легла за лечение на COVID-19 е изключително полезна и улеснява координацията между болниците и Спешна помощ, категорични са областният управител Дани Каназирева и директорът на  ЦСМП д-р Иван Стойнов. Програмата работи от миналата  сряда, а днес пред журналисти в координационния център на Спешна помощ  бе показано как действа на практика с въвеждането на данни и  насочване на линейките.

Според д-р Стойнов след въвеждането й хоспитализацията на болни  става по-бързо като средно на ден има около 60 случая със съмнение за коронавирус. Областният управител подчерта, че е важно болниците да попълват своевременно освободените легла, за да може  Спешна помощ да има информацията  и да не се обикаля от болница до болница. Системата показва свободните легла за  интензивно лечение, за пациенти с потвърдена COVID -19 диагноза и  за непотвърдени случаи

„В системата вече се попълват и новите легла,  в трите нови болници, разкрити през миналата седмица. Но истината е, че вървим по ръба с леглата както в Пловдив, така  и в областта. Точно затова  взехме  и решението за преобразуване на „Свети Мина“ в болница само за  лечение на  COVID-19“,  допълни Каназирева.

Тя категорично заяви, че никога Медицинският щаб не е взимал решение в болницата да се лекуват интензивни случаи.

„В „Св. Мина“ няма специалисти за интензивно лечение. Колкото и респиратори да има, няма кой да работи с тях. Разположението й позволява обаче, пациентите бързо да бъдат транспортирани до други болници, които предлагат интензивно лечение – УМБАЛ „Свети Георги“, „Пълмед“, „Център Хоспитал“. Вече съм разговаряла с две частни болници за изпращане на допълнителни  медицински екипи, обясни областният управител.

По-късно на проведеното заседание на Медицинския щаб в Областна администрация бе обсъден отново  казусът с  преобразуването  на МБАЛ „Свети Мина“ и бе решено поетапното то да стартира   от днес – с 22 легла, на 11.11.2020 г  ще бъдат открити още 30 легла, а останалите – до 16.11.2020 г. Пациентите в кардиологията на МБАЛ „Св. Мина“ ще бъдат приведени  в болничната база на ул. „Весела“.  МБАЛ „Св. Мина“ ще разполага с 150 легла за прием и лечение на пациенти с COVID-19.

Също така, МЩ изисква от управителя  на лечебното заведение,  да осигури 24 ч. възможност за консултация на пациентите с анестезиолог.

Според Д-р Сийка Димчева – главен секретар на РЗИ-Пловдив, в МБАЛ „Св. Мина“ има работеща кислородна инсталация, а  интензивното отделение в кардиологията е в отлично състояние. По думите й  в болницата работят 72-ма лекари, от които 27 са над 60 год. Медицинските сестри са 47, от които 20 са над 60 год.  Тя смята, че базата е в добро състояние.

Полк. д-р Ангел Гозманов – директор на МБАЛ Пловдив към ВМА, също коментира базата на общинската болница  и добави, че няма време за капиталови разходи на този етап.

А според директорът на Спешна помощ –  д-р Стойнов, НЗОК осигурява нужното финансирането на МБАЛ „Св. Мина“ за прием и лечение на средно-тежки случаи на COVID-19.

На проведеното днес заседание на  Медицинския щаб бяха обсъдени и мерките на територията на Пловдив и областта след 12,11,2020г. Предстои да бъдат съгласувани и  с останалите членове на Областния кризисен щаб и след това приети.

Към 9.11.2020 г. случаите на COVID-19 на територията на пловдивска област регистрирани   в Националната информационна система са  общо 6502, като от тях 16 са от последното денонощие.   Оздравели са 3264, като само за изминалите   48 часа са 217. Под карантина са 3401 лица. На домашно лечение  са 2694 лица.

Справка на заболеваемостта по общини : Пловдив – 4309,  Карлово – 198, Кричим – 49, Хисаря – 76, Родопи – 278, Стамболийски – 104, Калояново – 58, Перущица – 55, Раковски – 198, Марица – 234, Асеновград – 520, Брезово – 39, Куклен – 81, Садово – 91, Първомай – 45, Съединение – 72, Сопот – 50, Лъки – 45.

По информация на Спешна помощ през изминалите 24 часа са  изпълнени 265 случая, от тях 54 свързани с COVID-19. Хоспитализирани са  8 души  в областта и 14 в Пловдив. На домашно лечение са оставени 32 души.

През изминалите две денонощия са починали 9 болни с доказан К-19. Това са една жена на 65 години и  8 мъже на възраст от 70 до 88 години, като  в два от случаите не  са отразени придружаващи заболявания.

По данни на РЗИ новодиагностицираните медицински лица в периода 7-9 ноември са   9 . Сред тях са  4 лекари, 3 медицински сестри и 2 лица друг медицински персонал.

От всички потвърдени случаи  до момента в областта, 306 са инфектирани-те медицински лица, от които 214 са излекувани. Активните случаи са 92.

Ковид -19 в детски заведения и училища:

  • ДГ „Радост“ П-в- заболяла пом. възпитателка, последно посещение в детското заведение-5.11.2020, карантина на 42 деца и конатктен персонал;
  • ОУ „В.Левски“ с.Рогош – заболял учител на  2 Б клас, последно посещение в учи-лище-6.11.2020,  карантина на класа;
  • НУ “К.Нектариев“ П-в- заболяла учителка на 4 клас, последно посещение в учи-лище- 29.10.2020, карантина не се налага;
  • ОУ“Св.Св. Кирил и Методий“ Карлово- заболяло дете от 3А клас, карантина на класа;
  • ОУ „Виктория и Крикор Тютюнджан“- заболели директора на училището и дете от карантинирания 1Б клас, не се налагат допълнителни противоепидемични мерки;
  • ДГ „Светла“П-в- заболял пом. възпитател, последно посещение в детското заве-дение-3.11.2020, карантина на контактните персонал и деца от 2-ра група;
  • ОУ „Л.Каравелов“ П-в-заболял директора на училището, последно посещение на работното място-23.10.2020, не се налагат карантинни мерки;
  • ОУ „Д.Талев“П-в- заболял ученик от 6В кл, последно посещение в училище 30.10.2020

Извършват се епидемиологични проучвания и се вземат съответните противоепидемични мерки според конкретния случай.  

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/