Акцент, Новини

Областна управа подкрепя кампанията срещу насилието над жени

Всяка трета жена е жертва на домашно насилие. Броят на жертвите загубили живота си в резултат на домашно насилие у нас от началото на годината е 17. Регистрираните случай са се увеличили драстично.

Това съобщиха  Донка Пашова –президент, психолог Невена Божилова-вицепрезидент на „Зонта – Клуб Пловдив“ и адвокат Милена Кадиева, изпълнителен директор на Фондация „Джендър алтернативи“, които се срещнаха с областния управител Дани Каназирева по повод  тазгодишната кампанията срещу насилието над жени.

Кампанията се провежда под егидата на Организацията на Обединените Нации от 1991 год. в периода между 25 Ноември – Световният ден за защита на жените от насилие и 10 Декември – Световният ден за защита правата на човека.

В рамките на този период се организират различни прояви, за да се подчертае, че насилието, основано на пола е нарушение на фундаменталните човешки права по цял свят.

Тази година мотото на кампанията преминава под мотото „Orange the WORLD: Fund ,Respond, Prevent ,Collect” и според организаторите  ще са необходими  колективни усилия за да се спре насилието над жени и момичета

Областният управител заяви, че  подкрепя кампанията, още повече, че в кризисната ситуация и вследствие на пандемията, правозащитните организации алармират за увеличаване на случаите на насилие в семейството.

По думите й е много важно нуждаещите се навреме да получат помощ и защита, както и да имат информация къде да ги потърсят.

От двете организации  увериха , че през всичките месеци на пандемията,  продължават да работят и да оказват помощ на жени в риск.  „Консултативен център за пострадали от домашно насилие“  в Пловдив също продължава дейността си. 

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/