Акцент, Новини

Национално проучване за проследяване на ефективността на ваксината срещу Covid-19 започва до три месеца в България

Национално проучване за проследяване на имунитета при ваксинираните срещу Ковид -19 ще стартира до 2-3 месеца след първите ваксинации у нас. Това съобщи на пресконференция в Медицинския университет в Пловдив главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев. На извънредния брифинг присъства областният управител Дани Каназирева и ректорът на висшето училище проф. Мариана Мурджева, която е член на Националния ваксинационен щаб . Проучването ще започне от Пловдив, като ще се включат София, Варна и Стара Загора. В него ще участват минимум 1000 ваксинирани от различни възрастови групи.

„Целта е да се установи какъв имунитет се изгражда и може ли да защитава хората, колко дълго ги защитава, еднакъв ли е при различните групи от хора. Еднакво ли действа при всички хора и тези с хронични заболявания. Все въпроси, които интересуват всички, но отговорът е много труден, тъй като е ясно, че продуктите са нови“, каза доцент Кунчев.

Според проф.д-р Мурджева изследванията ще бъдат насочени в две насоки. Едната е изследване за наличие на антитела, а втората е за наличие на специфични клетки, които могат да атакуват вируса или така наречения клетъчен имунитет. „ За това ще е необходим много сериозен преданалитичен етап. Ще има разделяне на групите, които ще изследваме по пол, възраст и съпътстващи заболявания. Ще има съгласуване между отделните лаборатории в страната“, каза проф. Мурджева.

В изследването за постваксиналния имунитет са заявили готовност да се включат големите центрове – в МУ Пловдив, МУ- София, Националния център по паразитни болести, центъра в Александровска болница, лабораторията в Стара Загора. Доц.Кунчев обясни, че при участниците в проучването ще се изследва какъв е имунитетът след приема на двете дози от ваксината на Пфайзер-Бионтех на втория, на шестия и след 1, и след 2 години.

Според него в това проучване ще се проследяват и нежеланите реакции, както това се прави след всяка ваксина.

Той обаче направи уточнението, че при сложени близо милион ваксини в света в рамките на няколко дни и над 600-700 в България до 28 декември, ваксината показва много добър профил на безопасност. До края на деня ще заработи и модулът за база данни за ваксинирани лица в портала за ковид, а от следващия ден ще има информация колко души са ваксинирани с първа доза.

„За нас обаче завършена имунизация е след втората доза, каза още Кунчев.

Областният управител съобщи, че процесът на ваксинация в Пловдив и областта върви много добре.

„На 27 декември в Пловдив и региона има 285 ваксинирани медици и работещи в системата само в първия ден от кампанията, уточни областният управител Дани Каназирева. До обяд в понеделник има още 82-ма ваксинирани, каза тя. Това показва, че все повече медици имат желание да се ваксинират, което показва и доверие към процеса“, обясни Каназирева.

„Това е повече от очакваното. Първоначално 163-ма медици бяха заявили желание, но се оказаха много повече. Във всяка една болница е създадена изключителна добра организация. Наистина благодаря на всички, които дадоха пример и показаха, че лекарската професия е отговорност и призвание“, заяви Дани Каназирева.

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/